Minden eddiginél nagyobb sztrájkra készülnek hétfőn a brit egészségügyi dolgozók, a tervek szerint több tízezer ápoló és mentős függesztheti fel a munkát a kormánnyal zajló egyre kiélezettebb bérvita miatt, ez pedig további zavarokat okozhat a már amúgy is feszült egészségügyi rendszerben.

Historic strike by nurses in UK LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 15: Demonstrators, holding placards and banners, gather to protest wage increase offered under inflation and working conditions during a strike by NHS nursing staff outside St. Thomas' Hospital in London, United Kingdom on December 15, 2022. (Photo by Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Az ápolók és a mentőszolgálat dolgozói tavaly év vége óta külön-külön sztrájkolnak, de a hétfőre tervezett, nagyrészt Angliában zajló munkabeszüntetés a legjelentősebb ilyen jellegű kezdeményezés lesz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 75 éves történetében – írja a Reuters.

Az egészségügyi dolgozók olyan béremelést követelnek, amely tükrözi a négy évtizedes csúcsra ugró szigetországi inflációt, a kormány szerint ez azonban megfizethetetlen, és további áremelkedéssel járna, ami tovább növelné a kamatokat és ezen keresztül a jelzáloghitelek törlesztőrészleteit is.

Tavaly nyár óta már összesen félmillió, leginkább a közszférában dolgozó vett részt sztrájkokban, hogy nyomást gyakoroljon Rishi Sunak miniszterelnökre a vitás kérdések megoldása érdekében.

Grant Shapps kereskedelemért, energiáért és iparért felelős miniszter újságírói kérdésre aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a munkabeszüntetés akár életeket veszélyeztethet, mivel a háttérszolgálatok, például a hadsereg és a sztrájkoló munkavállalók nem működnek együtt.

A mentődolgozók képviselete visszautasította Shapps állítását.

Sharon Graham, az Unite szakszervezet vezetője vasárnap a BBC-nek azt mondta, hogy szeretné, ha Sunak tárgyalóasztalhoz ülne, és azzal vádolta meg a kabinetet hogy hazudik a mentődolgozókról.

Ez a kormány életeket tesz kockára

 – mondta.

A legtöbb brit körében köztiszteletnek örvendő NHS már most is rendkívüli nyomás alatt áll, betegek milliói várnak várólistán műtétekre, és havonta ezrek nem kapnak gyors sürgősségi ellátást.

A legnagyobb ápolói szakszervezet, a Royal College of Nursing (RCN) szerint az alacsony fizetések hatására az elmúlt évtizedben több tízezer – csak az elmúlt évben 25 000 – ápoló hagyta el a szakmát, és a súlyos munkaerőhiány kihat a betegellátásra.

Az RCN eredetileg az inflációt öt százalékkal meghaladó béremelést követelt, amiből azóta engedett az érdekképviselet, ám a két félnek a hetek óta tartó tárgyalások ellenére sem sikerült dűlőre jutnia.

Eközben a GMB és az Unite szakszervezetek által képviselt több ezer mentődolgozó is sztrájkba lép hétfőn a saját bérvitájukban. Mindkét szakszervezet több napos munkabeszüntetést jelentett be.