Megduplázódott az elmúlt öt évben az energetikai átálláshoz szükséges kritikus ásványok és nyersanyagok világpiaci forgalma – állapítja meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden publikált felmérése.

Lítiumbánya Brazíliában. Fotó: AFP

A fosszilis energiahordozókról a fenntartható energiatermelésre való átálláshoz szükséges kulcsfontosságú ásványok és nyersanyagok – például a lítium, a kobalt, a nikkel és a réz – világpiaci ellátási helyzetéről egyébként az IEA első alkalommal készített áttekintést.

A friss tanulmány megállapítása szerint 2017 és 2022 között elsősorban az energiaipari szektor kereslete miatt megháromszorozódott a lítium iránti igény, 70 százalékkal nőtt a kobalt és 40 százalékkal a nikkel felhasználása.

Az energetikai átálláshoz szükséges kritikus nyersanyagok világpiaci forgalma 2022-ben 320 milliárd dollárra rúgott, és további rohamos növekedés előtt áll.

Kitermelésükbe ezzel párhuzamosan 2021-ben 20 százalékkal, 2022-ben pedig további 30 százalékkal nőttek a befektetések. A legnagyobb mértékben, 50 százalékkal a lítium kitermelésébe növelték beruházásaikat a bányaipari cégek.

Az energetikai átállás jelenlegi, döntő jelentőségű szakaszában bizakodva tekinthetünk az energia- és éghajlati célok eléréséhez szükséges kulcsfontosságú nyersanyagok piacának rohamos növekedésére

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

„Sokkal többet kell még tenni azonban a kritikus ásványok ellátási láncainak biztonságossá és fenntarthatóvá tételéért. Az IEA élvonalbeli kutatásokkal és elemzésekkel, valamint a kormányok, vállalatok és más érdekeltek összefogásának szervezésével továbbra is vezető szerepre törekszik ezen a téren” – tette hozzá.