Romániában is népszámlálást tartottak, mint ahogy az minden országában. Szomszédunkban a 2021. december 1-jei állapotokat mérték fel az adatgyűjtésben, amelynek a végleges, településszintű eredményei alapján megbecsülték a magyar lakosságszámot is. 

Bucharest,,Romania,-,May,18,,2015:,Tourists,Visiting,And,Having
BUCHAREST, ROMANIA - MAY 18, 2015: Tourists Visiting And Having Lunch At Outdoor Restaurant Cafe Downtown Lipscani Street, one of the most busiest streets of central Bucharest.
Romániában kicsivel több mint egymillió magyar él.
Fotó: Shutterstock

A hivatalos eredmények szerint Romániában 19 053 815-en élnek, akik közül 1 002 151 vallotta magát magyarnak. Mivel csaknem 2,5 millió embernek nem jegyezték fel a nemzetiségét, a szakértők szerint közöttük további 100 ezer magyar található.

Ezzel együtt 1,1 millióra becsülhető Románia magyar lakosságának száma

– állapították meg hétfőn közzétett elemzésükben a romániai magyarok összeírását segítő Nepszamlalas.ro honlap szakértői. A kolozsvári Közpolitikai Elemző Központ Egyesület által működtetett portál szociológusai abból a feltételezésből indultak ki, hogy egy településen belül a nemzetiségi adattal nélküliek ugyanúgy oszlanak meg, mint az arról nyilatkozók – számolt be az MTI.

Használt ruhákkal kezdték, mára cégbirodalommá nőtte ki magát Romániában egy magyar családi vállalkozás

Kevés Romániában működő magyar cég mondhatja el magáról, hogy garázsvállalkozásból meghatározó vállalatcsoporttá nőtte ki magát. A kolozsvári Mendola Group egy kisautónyi használt ruha értékesítésével indult, ma a kilenc cégből álló konglomerátum egyes tagjai szállítmányozással, ingatlanokkal, használt ruha és lakberendezési cikkek kis-, illetve nagykereskedelmével foglalkoznak. Ez utóbbi, a Nobilacasa keleti szomszédunk legnagyobb lakberendezési üzletlánca, amelynek ügyvezető igazgatójával, a cégalapító lányával, Gündisch Ágnessel beszélgettünk.