Több ezer hondurasi tüntetett kedden a fővárosban Xiomara Castro baloldali kormányának és a nagyvállalatokat adófizetésre kényszerítő törvénynek a támogatására, amelyet a kongresszus ellenzéki többsége elutasított.

Fotó: Orlando Sierra / AFP

Igen a pénzügyi igazságosság törvényére – állt a tüntetők egyik transzparensén. A szervezők szerint több mint tízezren vonultak utcára. A megmozdulás résztvevői vörös és fekete színbe, a kormányzó Libre párt színeibe öltöztek. A tüntetők Tegucigalpa egyik körútján gyülekeztek a város keleti részén, és ötszáz métert vonultak a belvárosig.

Amit az emberek kérnek, az nagyon világos: a parlament hagyja jóvá az adóigazságossági törvényt

– nyilatkozta Luis Redondo, a törvényhozás elnöke, aki részt vett az eseményen.

Mi, a szegények fizetünk adót, a gazdagok miért nem?

– tette fel a kérdést az egyik tüntető, Rita Madrid, egy 54 éves köztisztviselő.

A törvényjavaslat, amelyet a kormány áprilisban küldött a kongresszusnak, azt célozza, hogy véget vessenek a köz- és magánszféra közötti korrupciós hálózatoknak, amelyek a közjó ellen szövetkeztek azzal, hogy a gazdag üzletemberek egy kisebbségének adót nem fizető kiváltságot biztosítottak. Az indítványban azt is megállapítják, hogy 2009 óta az egymást követő kormányok olyan összegben mentesítették a vállalatokat az adófizetés alól, amely meghaladja Honduras teljes államadósságát, azaz 20 milliárd dollárt.

A törvénytervezet, amelyet a kormányfő április 26-án terjesztett be a törvényhozásban, felháborodást váltott ki a magánszektorban, ahol azt állítják, hogy ha elfogadják, az munkahelyek ezreinek eltűnéséhez vezet.