Negyedéves összevetésben stagnált a német gazdaság az idei második negyedévben ár-, szezonális és naptári kiigazítással, miután az első negyedévben 0,1 százalékos, a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékos csökkenést regisztráltak – került fel a Destatis német statisztikai hivatal honlapjára pénteken első becslésként.

Elemzők 0,1 százalékos növekedést valószínűsítettek, miután az első két negyedév GDP-csökkenése alapján a német gazdaság technikai recesszióba került.

A hivatal előzetes számításai szerint 

a lakossági fogyasztási kiadás stabilizálódott a negyedévben az előző gyenge hat hónap után. 

Az előrejelzések eddig arról szóltak, hogy a magas miatt nagymértékű csökkenés jöhet a fogyasztásban, de a Destatis most ezzel látszólag ellentétes adatot közölt.

Ár- és naptári kiigazítással 

az idei második negyedévi 0,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Ahogy arról a Világgazdaság korábban is írt, a német gazdaság motorját a magas árak viselik meg a leginkább. A német ipar exporttermékeinek árába beépített költségek tetemes része energiával kapcsolatos. Ha ez megugrik, akkor a német iparcikkek, termékek világpiaci versenyképessége csökken. Ennek a következménye a vállalati csődök számának már tavaly elkezdődött emelkedése is. Az IMF idén enyhe visszaesést jósol a német GDP alakulásában, és két alapvető okra vezeti vissza a német gazdaság bajait: az emelkedő kamatokra és az energiaválságra (a magasabb energiaárakra, a német energiamix kedvezőtlen alakulására).

Erősen köhög a német gazdaság motorja

A német ipar exporttermékei árába beépített költségek tetemes része az energiával kapcsolatos.

Ezzel együtt a legnagyobb problémák között előkelő helyen van a német ipar zászlóshajójának, az autóiparnak a gyengélkedése.

A Destatis augusztus 25-én ismerteti a második negyedévi GDP-vel kapcsolatos részleteket.