A kínai központi bank 3,55 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével. A jegybank tavaly augusztus óta idén júniusban változtatta először a kamatot, 3,65 százalékról szállította le a jelenleg is érvényes 3,55 százalékra.

Business,In,China.,China's,Economy.,Business,Relations,With,Prc.,Collage
Fotó: Shutterstock

A kínai központi bank az ötéves lejáratú hitelek kamatához sem nyúlt, 4,20 százalékon tartotta. Az ötéves hitelek kamata szintén a múlt hónapban csökkent először a tavaly augusztus óta érvényes 4,30 százalékról.

Az elemzőket nem lepte meg a csütörtöki döntés, különösen azután, hogy a központi bank a hét elején szinten tartotta a középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábát.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul.