A Goldman Sachs szerint a Nyugatnak több mint 25 milliárd dollárnyi beruházásra lenne szüksége ahhoz, hogy felvegye a versenyt Kína ritkaföldfém-kínálatának csupán egyetlen szegmensével, mivel a kisebb fémek pekingi exportkorlátozása miatt félő, hogy a ritkaföldfémek lehetnek a következők, ahol Peking korlátozásokat vezet be.

Qilian Mountain Discontinued Mining Areas
Kína a ritkaföldfém-bányászatban is megkerülhetetlen.
Fotó: AFP

Európa és az Egyesült Államok sietősen próbál új forrásokat találni, hogy megszabaduljon a kínai függőségtől a ritkaföldfémek esetében is, ami nem könnyű, mivel ezeknél az alapanyagoknál a világ finomított termelésének 90 százalékát Kína adja. A kínálattal kapcsolatos aggodalmakat fokozta a héten Peking döntése, hogy exportkorlátozásokat vezet be a félvezetőkben és elektromos járművekben használt két kulcsfontosságú fémre, a galliumra és a germániumra.
A ritkaföldfémekhez tartozó neodímiumból és a prazeodímiumból, amelyeket a mágnesekben használnak a villamosított közlekedéstől a védelmi szektorig rengeteg ágazatban, középtávon nem lesznek ellátási gondok a kínai bányászati kvóták emelése miatt – írták jegyzetükben az amerikai bank elemzői, akik 2027-ig piaci többletet jósolnak.
A prazeodímiumból Kína adja a világ teljes termelésének több mint 70 százalékát, és a kibocsátott mennyiséget a 2021-es mintegy 34 ezer tonnáról idén mintegy 50 ezer tonnára növelik, csak az első fél évben 20 százalékkal emelték. Mivel emiatt többlet alakult ki, a Goldman Sachs arra számít, hogy csökkenni fognak az árak.

Lump,Of,Silver,Or,Platinum,Or,Rare,Earth,Minerals,On
Fotó: Shutterstock

Azonban csak az évi ötvenezer tonna prazeodímium biztosítására 15 és 30 milliárd dollár közötti nyugati befektetésre lenne szükség a bank elemzőinek becslése szerint.
Ráadásul arra számítanak, hogy 

a prazeodímium iránti kereslet 2028-tól kezdve meghaladhatja a kínálatot,

mivel az elektromos járművek és a szélturbinák iránti igény 2030-ra megduplázódik, és elérheti e ritkaföldfém teljes felhasználásának a felét.
Kínán kívül ugyan több mint húsz projektet terveznek, amelyek évente mintegy 20 ezer tonna prazeodímiumot tudnának előállítani, a Goldman Sach szerint azonban „ezek közül csak kettő-három indulhat el ebben az évtizedben”.