Vietnám ritkaföldfém-bányászata tavaly 4300 tonnára ugrott a 2021-es 400 tonnáról, míg az Egyesült Államok kitermelése 1000 tonnával nőtt éves szinten, és elérte a 43 ezer tonnát – derül ki az amerikai földtani intézet (United States Geological Survey, USGS) adataiból.

Rare earth
Fotó: AFP

Kína továbbra is verhetetlen a területen, az előző évben 210 ezer tonnát bányszott, míg 2021-ben 168 ezer tonnát. Burmában (Mianmar) a polgárháborús helyzet következtében 12 ezer tonnára esett vissza a kitermelés 35 ezer tonnáról. India (2900 tonna) és Oroszország (2600 tonna) ritkafölfdém-kifejtése nem változott, Ausztráliáé 18 ezer tonnára csökkent 24 ezer tonnáról. A világon tavaly összességében 300 ezer tonnát bányásztak, míg 2021-ben 290 ezer tonnát.

Készletek terén szintén Peking a vezető: a távol-keleti óriás 44 millió tonna tartalékkal rendelkezik, míg a második Vietnám 22 millióval. Oroszország és Brazília egyaránt 21 millió tonnányi kiaknázatlan ritkaföldfémet birtokol, míg a kitermelést nem folytató Kanada 14 millió tonnás készleten ül, az Egyesült Államok tartalékát 3,6 millióra becsülik. Ausztrália készlete 4,2 millió tonna.

Ritkaföldfémekre szükség van többek között az okostelefonok, az elektromos autók, a szélturbinák, a félvezetők, a napelemek és a monitorok gyártásához is, ezért rohamosan nő irántuk a kereslet.

Európa ezen a téren az importtól függ, pontosabban Kínától, amely a szükségleteinek 98 százalékát biztosítja. Az öreg kontinens legnagyobb lelőhelye Svédországban, Kiruna városnánál található egymillió tonnával, ami jóval elmarad a többiektől. Bár a nevük ellenére a ritkaföldfémek nagyon is gyakoriak, több komoly gond is van velük. Egyrészt az összes lelőhelyen vegyesen vannak jelen, így nehéz és költséges szétválasztani őket. Másrészt összekapcsolódnak az alacsony radioaktivitású tóriummal, ami növeli a tüdő- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. Ráadásul a kitermelésük és a feldolgozásuk is roppant környezetszennyező. 

Vietnám ritkaföldfém-ipar kiépítésére tett korábbi kísérletei az alacsony árak és a szigorú szabályozás miatt megrekedtek, de a növekvő keresletnek és a geopolitikai feszültségeknek köszönhetően fellendült, és szép jövő vár a szektorra. Az importőrök ugyanis igyekeznek csökkenteni függőségüket Pekingtől, így a föld második legnagyobb készletével rendelkező, Kínával területi vitában álló délkelet-ázsiai ország ideális partner.

Például az Australian Strategic Materials (ASM) a héten közölte, hogy idén 100 tonna ritkaföldfémet vásárol Vietnámtól, és hosszabb távú szállítási megállapodásról tárgyal. Ugyanakkor a vietnámi termelésnövekedés fő haszonélvezője egyelőre Kína, a világ legnagyobb elektromosjármű-piaca, valamint az elektronikai termékek, például az okostelefonok egyik legnagyobb gyártási központja. A kínai vámadatok szerint a Vietnámból származó ritkaföldfémek mennyisége tavaly megduplázódott.

Belassult a világ egyik legígéretesebb gazdasága – kevesebb mobil fogy

Vietnám az első negyedévben kevesebb okostelefont és terméket exportált a külső kereslet visszaesése miatt, így a gazdasága is lassult. Hátráltató tényező az ingatlanszektor helyzete és a korrupcióellenes kampány is, de Európánál így is nagyobbat nőhet a gazdasága idén.