Tovább fokozódik a félvezetők és más elektronikai cikkek gyártásával és ellátási láncaikkal kapcsolatos kínai–amerikai versenyfutás, most Kína hozott olyan döntést, ami erőteljesen megnehezíti a többi csipgyártó dolgát. Peking két, a csipgyártáshoz kulcsfontosságú nyersanyag, a gallium és a germánium terén vezet be augusztus 1-jétől exportkorlátozásokat – közölte hétfőn az ország kereskedelmi minisztériuma.

Clean room production at Trumpf
04 April 2023, Baden-Württemberg, Ulm: Employees of Trumpf Photonic Components GmbH sit at workstations in clean room production where wafers assembled with VCSEL laser diodes are inspected. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marijan Murat / AFP

Hasonlóan az amerikai korlátozásokhoz, Kína is nemzetbiztonsági szempontokkal indokolta a lépést. 

Kína számos, félvezetők termelése szempontjából kritikus nyersanyag terén tölt be vezető szerepet, legyen szó akár azok bányászatáról, akár azok finomításáról. 

A gallium és germánium fontos összetevője a napelemeknek, lézereknek, éjjellátóknak és a csipeknek is – írja a Bloomberg.

A két fém exportőreinek a kereskedelmi minisztériumtól kell engedélyt kérni, ha folytatni kívánják tevékenységüket. Ezen folyamat alatt vásárlóikat is meg kell nevezniük, ahogy azt is, hogy azok mire használnák a nyersanyagot.