A jövő évi minimálbérrel kapcsolatos egyeztetések már májusban elkezdődtek. A szakszervezetek rendkívüli minimálbér-emelést kértek még az idén. Azt szerették volna elérni, hogy már júliustól 50 ezer dinár legyen ez az összeg. Az inflációra hivatkoztak, ami éves szinten még mindig két számjegyű, noha az utóbbi hónapokban mérséklődött. A pénzügyminisztérium azonban közölte, erre nincsenek meg a feltételek. A módosítása jövő év januárjától lesz érvényes. 

Évekre visszamenően mindig január 1-jétől változott a minimálbér összege, de korábban az is alacsony, 2-3 százalékos volt.

 

Nikola Tesla Airport BelgradeSYMBOL - 10 July 2023, Serbia, Belgrad: Travelers at Nikola Tesla Airport in Belgrade with luggage. Photo: Silas Stein/dpa
Fotó: Northfoto

Egy háromtagú családnak valamiféle átlagolás alapján 130-140 ezer dinárra lenne szüksége havonta, hogy ne kelljen nélkülöznie, szerényen, de jusson mindenre. Ha ebből a szempontból tekintünk a dolgokra, talán még kevés is az 50 ezer dináros minimálbér, amit az alkalmazottak érdekképviseleti szervezetei követelnek, és ami majd januártól lehet érvényes. 

A hatmilliós Szerbiában 2,3 millió a foglalkoztatottak száma, közülük mintegy 300 ezren kapnak minimálbért.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint a májusi átlagbér bruttóban számítva 118 992 dinár volt, ami nettóban 86 220 dinárt tesz ki. A medián nettó átlagbér 66 244 dinárt tett ki, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottak 50 százaléka keresett ennyit, vagy ennél kevesebbet. A 2023. májusi bruttó és nettó átlagkereset az előző év azonos hónapjához képest nominálisan 16,2 százalékkal nőtt. Reálértéken a növekedés mindössze 1,2 százalékot tesz ki.