Harminc napra felfüggeszti a fegyverkivitelt Szerbia annak érdekében, hogy hadseregének harcképességét növelni tudja – jelentette be Milos Vucevic védelmi miniszter pénteken az illetékes tárca közleménye szerint.

Cyprus SerbiaThe Deputy Prime Minister of Serbia, Mr. Milos Vucevic exits his car to meet with The President of the Republic, Mr. Nikos Christodoulides at the Presidential Palace in Nicosia. Cyprus, Monday, June 12, 2023. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Hozzátette: 

a fegyverexport ideiglenes felfüggesztése nem azt jelenti, hogy Szerbia háborúra készül, csak annyit jelent, hogy helyesen mérte fel a biztonsági kockázatokat és kihívásokat, és követi a térségben zajló eseményeket.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a fegyverexport felfüggesztését a szerb köztársasági elnök javasolta a kormánynak, és amint a kabinet elfogadja, elkezdődik a 30 napos időszak, amelynek leteltét követően elbírálják, szükség van-e a kivitel tilalmának meghosszabbítására.

Jó üzlet az embercsempészet, a migránsok utaztatása csak a Balkánon egymilliárd eurós értékre rúghat

Évente csak Szerbiában több tízmillió eurós bevételt kaszálnak az embercsempészek, akik a szerb rendőrök egy részétől úgynevezett időkeretet, egyfajta félrenézési időt is tudnak vásárolni.

Milos Vucevic szerint most a szerb hadsereg igényeit kell szem előtt tartani, és minden olyan fegyvert, illetve lőszert, amelyet az országban állítanak elő, a hadseregnek kell megkapnia.

Ezzel tovább növeljük országunk, illetve a szerb hadsereg védelmi képességét

– húzta alá a tárcavezető.

A védelmi miniszter egyben tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint a külföldön előállított lőszerek Szerbián keresztül Oroszországba kerültek. Mint mondta: 

Szerbiát már nem először vádolják meg azzal, hogy Oroszországnak vagy Ukrajnának adott el fegyvereket, de ezek valótlan állítások.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szerbiában előállított lőszerek 90 százaléka az amerikai piacra kerül.

A fegyverexport leállításáról először Aleksandar Vucic szerb elnök beszélt néhány nappal ezelőtt, és az intézkedést az Észak-Koszovóban kialakult feszültségekkel és az ország biztonságának a megőrzésével indokolta.