Nemzetközi gazdaság

Ukrajna középtávú segélyezési programokat remél támogatóitól

Az ukrán pénzügyminiszter kérdőre vonta az Egyesült Államokat és Ukrajna más támogatóit, hogy hol van az ő támogatásuk.

Ukrajna felszólította támogatóit, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan ők is vállaljanak több évre szóló elkötelezettséget a pénzügyi támogatásra. Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter kérdőre vonta az Egyesült Államokat és Ukrajna más támogatóit, hogy hol van az ő támogatásuk a Financial Times című brit lapnak adott interjújában. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke júniusban közölte, hogy az EU további 50 milliárd eurós (18,7 ezer milliárd forint) segélyt tervez nyújtani Ukrajnának a következő négy évben vissza nem térítendő támogatás és formájában az ország újjáépítése céljából, ehhez pedig a tagállamok segítségét kérte.

Donation,For,Ukrainian,Refugees.,Donation,For,Ukraine,Concept.,Help,And
donation for ukrainian refugees. Donation for Ukraine concept. Help and financial assistance to Ukraine. donation jar with Ukrainian flag. Ukrainian war, donations,
Fotó: Shutterstock

A pénzügyminiszter elmondta, hogy tavaly nyáron hónapról hónapra kellett küzdeniük azért, hogy fenn tudják tartani az állam működését Oroszország invázióját követően, de az ország pénzügyei 2023-ban stabilizálódtak. Marcsenko szerint Kijev most hosszabb távú ígéreteket vár támogatóitól Ukrajna gazdaságának élénkítésére és a reformok finanszírozására.

Az ukrán pénzügyi tárca vezetője elismerően nyilatkozott az uniós csomag méretéről és rugalmasságáról, valamint arról, hogy középtávú kötelezettségvállalásról van szó, amely készpénzzel ösztönzi a konkrét reformokat.

A G7-tagállamok kormányai egy adományozói platformot hoztak létre, hogy megpróbálják összehangolni a segélyezési és a helyreállítási erőfeszítéseiket. Marcsenko azonban kijelentette, hogy mivel Ukrajna elsődleges célja az EU-hoz való csatlakozás, így reméli, hogy az EU legújabb támogatási programja egyfajta mestertervként fog szolgálni a többi támogató számára.

Az EU lett Ukrajna legnagyobb segélyezője – Brutális összegeket emészt fel a háború

Az év eleje óta csaknem 11 milliárd dollár nemzetközi támogatást kapott Ukrajna költségvetése. Az állam költségvetési hiányát zömében a nemzetközi pénzügyi segélyekből finanszírozzák.

 

 

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter támogatás Ukrajna EU
Kapcsolódó cikkek