Az Egyesült Államok bővíti export-infrastruktúráját, mivel egyre több európai és kínai európai energiaipari csoport köt hosszú távú szerződést amerikai cégekkel cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról. Néhány példa az elmúlt hetekből: az amerikai Cheniere 15 éves egyezséget kötött a norvég Equinorral és több mint húsz évre szóló megállapodást írt alá a kínai ENN-nel. A francia TotalEnergies 219 millió dollár értékben vásárolt részesedést egy texasi LNG-szállító terminálban, amelyet a houstoni székhelyű NextDecade energetikai csoport fejleszt.

FRANCE-ENVIRONMENT-INDUSTRY-ECONOMY-ENERGY-GASThis picture shows a worker standing on the uploading dock of Cavaou LNG (Liquefied Natural Gas) terminal in Fos-sur-Mer, June 22, 2023, while the tanker boat "Lalla Fatma N'Soumer" arrives full of LNG ready to be delivered. Cavaou methane terminal, owned by Engie and operated by Elengy, subsidiary company of GRTGaz, has experienced record activity since the war in Ukraine started. Liquefied Natural Gas mainly comes from Algeria and Qatar, before being regasified there and injected into the network. 25% of the gaz consumed in France arrives here by tanker boats. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai Venture Global húsz évre szóló magállapodást írt alá a német Securing Energy for Europe (SEFE) társasággal. A legutóbbi bejelentések az amerikai exportőrök és az európai vagy kínai vevők között az elmúlt években létrejött megállapodások sorát gyarapítják. Az S&P Global Commodity Insights adatai szerint Európa és Kína adta az Egyesült Államok 2021 és 2023. június vége között létrejött LNG-szerződéseinek közel 40 százalékát – írja az FT.

A távol-keleti óriás az egyezségek 24,4 százalékában vesz részt, míg az öreg kontinens idén eddig nagyobb mennyiséget kötött le, mint Peking.

Az LNG-ellátásra nehezedő nyomás tavaly keményen érintette az olyan fejlődő országokat, mint Pakisztán és Banglades, amelyek energiabiztonsága megbénult, mivel Európa túllicitálta őket. Elemzők szerint a megnövekedett exportkapacitás sokat segítene a fejlődő országoknak is. A piac új projektektől való fellazulása azonban időbe telik, mivel a tervezett amerikai kapacitások nagy része csak az évtized közepén lép működésbe.

Az elemzők szerint az amerikai LNG-exportőrök csökkentik a kockázatot, ha ázsiai és európai vevőkből álló portfóliót tudnak összehozni. Az öreg kontienens érdeklődése az amerikai cseppfolyósított földgáz beszerzése iránt merőben más, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a környezetszennyezéssel kapcsolatos aggodalmak miatt a francia kormány közbelépett, hogy meghiúsítsa az Engie és a NextDecade közműszolgáltató közötti 7 milliárd dolláros üzletet.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke stratégiai paktumot jelentett be, amelynek keretében az uniós vállalatok igyekeznek garantálni az amerikai LNG iránti nagyobb keresletet, és ezzel ösztönözni kívánják a további beruházásokat az exportkapacitásokba. Az amerikai cégek abban bíznak, hogy az európai és az ázsiai kereslet hosszú távon is kitart. Ezt azzal magyarázzák, hogy régió gazdasági növekedése és energetikai fejlődése évtizedekig tartó növekedést generálhat az LNG-keresletben.

Már augusztus végére megtelhetnek az európai tárolók

A Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója szerint azt sem lehet kizárni, hogy az idei télen ismét kiugró földgázárak lesznek, és kormányzati beavatkozást tesznek szükségessé. Ez akkor valószínű, ha a kínai gazdaság nagyon erős teljesítményre kapcsol, és nagy mennyiségű energiahordozót vásárol a piacon, és ehhez kemény téli időjárás társul. Nem mindenki osztja Birol pesszimizmusát, például több londoni elemző jóval derűlátóbb.