A brit Energia Intézet (EI) adatai szerint tavaly az Európai Unió-importja cseppfolyósított földgázból először haladta meg a csővezetékeken keresztül a kontinensre érkező szállítmányok mennyiségét, miután az orosz–ukrán háború arra kényszerítette a tagállamokat, hogy új beszállítókat keressenek – írta a Bloomberg.

Gas supply from Turkiye to Bulgaria started
Fotó: AFP

A statisztikai jelentés szerint az európai vezetékes gázimport tavaly mintegy 151 milliárd köbméter volt, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor a kontinens még 232 milliárdot szállított be.

Ezzel szemben a cseppfolyósított földgáz (LNG) importja 2022-ben 170 milliárd köbméterre nőtt az egy évvel korábbi 108 milliárdról.

A csővezetékes gáz- és az LNG-import alakulása Európában
 

A jelentős különbségek azt mutatják, hogy az egy év alatt gyorsan átalakította az energetikai infrastruktúráját, miután az ukrajnai inváziót követően fokozatosan megszakította a kapcsolatait Oroszországgal. Ez a fordulat azért is figyelemre méltó, mivel a globális gáztermelés 2022-ben viszonylag változatlan maradt az egy évvel korábbihoz képest.

A gyors váltást az tette lehetővé, hogy Európa rövid idő alatt prémiumpiaccá vált, ami idecsábította az LNG-beszállítókat – ezzel párhuzamosan azonban a gázpiacok volatilitása rekordmagas árakat eredményezett, ami tartós inflációhoz, valamint a kontinens gazdaságának a lelassulásához vezetett.

Az ukrajnai háború egy csapásra átalakította a nemzetközi gázellátás egyensúlyát, az eltolódások pedig árválságot idéztek elő, és számos gazdaságban a megélhetési költségek az egekbe szálltak. Ebből a viharos helyzetből Európa csak most kezdett el kilábalni

– mondta Nick Wayth, a londoni székhelyű EI vezérigazgatója.

Az év során az európai országok gyorsan több importterminált létesítettek a szuperhűtött üzemanyag számára, a régió közüzemi szolgáltatói pedig megállapodásokat kötöttek arról, hogy a jövőben több LNG-t hoznak be az olyan termelőktől, mint az Egyesült Államok. Emellett azonban a megújuló energiaforrások is nagyobb figyelmet kaptak, hogy a kontinens szél- és napenergiával csökkentse az importtól való függőségét.