Nemzetközi gazdaság

Már augusztus végére megtelhetnek az európai tárolók

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója szerint stratégiai hiba volt az orosz energiafüggőség.

Stratégiai és történelmi léptékű energiaellátási hibákat követett el sok európai ország, és ezek közé tartozott, hogy túlzottan függővé váltak egyetlen beszerzési forrástól, vagyis Oroszországtól – nyilatkozta hétfőn a BBC rádióműsorában Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója.

Birol kifejtette, hogy akkor sem szabad egyetlen ország szállításaitól függővé válni, ha a legártatlanabb, legbarátságosabb országról van szó. Hozzátette, hogy 

Európa biztonságpolitikáját és külpolitikáját rövid távú kereskedelmi döntések tették szemellenzőssé.

Commissioning of the LNG terminal on the Baltic Sea
14 January 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Police officers drive a rubber dinghy through the harbor basin in the industrial port in front of the processing ship "Neptune" at the LNG terminal. The terminal for the delivery of liquefied natural gas (LNG), located on the Baltic Sea, is officially commissioned and receives the last outstanding operating permit. Germany relies, among other things, on LNG delivered by ship to replace missing Russian gas supplies. The interaction of several ships is expected to allow up to 5.2 billion cubic meters of natural gas to be fed into the Lubmin pipeline each year. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jens Buttner / AFP

Az IEA igazgató szerint azt sem lehet kizárni, hogy az idei télen ismét kiugró földgázárak következnek, amelyek kormányzati beavatkozást tesznek szükségessé. Ez akkor valószínű, ha a kínai gazdaság nagyon erős teljesítményre kapcsol és nagy mennyiségű energiahordozót vásárol a piacon, és ehhez kemény téli időjárás társul. 

Ennek ellenszere a megújuló energiaforrások mielőbbi nagyarányú kiaknázása és a cseppfolyósított földgáz (LNG) alternatív beszerzési forrásai lehetnek.

Nem mindenki osztja Birol pesszimizmusát, így több londoni elemző jóval derűlátóbb. Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport saját számításai alapján nagyon valószínűtlennek nevezte legutóbbi tanulmányában, hogy Európában a 2023–2024-es téli szezonban földgázhiány alakuljon ki.

Számításaik szerint az Oroszországon kívüli forrásokból beszerzett földgázmennyiség növekedése és a 2022–2023-as téli szezonban elért fogyasztáscsökkenés nyomán az európai tározók legalább 60 százalékos telítettséggel zárják a harmadik negyedévet a tavalyi azonos időszakban mért 20 százalékos telítettség helyett, és ez lehetővé teszi, hogy Európa a következő téli szezon előtt a maximális kapacitásra töltse fel tározóit.

Az Oxford Economics pedig azt valószínűsíti tanulmányában, hogy Európában augusztus végére eléri a tárolói kapacitások száz százalékát a földgázkészlet. 2023-at nézve egymillió brit hőegységenként (MMBtu) átlagosan 23 dolláros, a 2023–2024-es téli csúcsszezonban, vagyis a jövő év első negyedében 32 dolláros földgázárral számolnak. Egy MMBtu hozzávetőleg 28,264 köbméternek felel meg, vagy 0,3 megawattórának.

 

Európa Oroszország Fatih Birol
Kapcsolódó cikkek