A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 187 ezerrel nőtt júliusban a lefelé módosított előző havi 185 ezer után – közölte a munkaügyi minisztérium pénteken a nagy figyelemmel kísért foglalkoztatási jelentésében. Ez a legkevesebb 2020 decembere óta, és messze alulmúlja a Wall Street elemzői kétszázezres várakozásait.

Ford's EV drive reboots historic Michigan factory once again
Workers put engines on the frame as Ford Motor Co. fuel powered F-150 trucks under production at their Truck Plant in Dearborn, Michigan on September 20, 2022. Construction crews are back at Dearborn, remaking Ford's century-old industrial complex once again, this time for a post-petroleum era that is finally beginning to feel possible.The manufacturing operation's prime mission in recent times has been to assemble the best-selling F-150, a gasoline-powered vehicle (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP)
Fotó: Jeff Kowalsky / AFP

A CNBC a foglalkoztatási jelentést kulcsfontosságú darabnak nevezte a bonyolult kirakós szempontjából, amely jelenleg a világ legnagyobb gazdasága és annak esetleges recesszióba süllyedése. A portál emlékeztetett, hogy az utóbbi időben nyilvánosságra hozott adatok a bővüléséről, a termelékenységről és a fogyasztásról meglehetősen erős képet mutattak. A vártnál jóval nagyobb mértékben bővült júliusban a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma is.

„Vannak arra utaló jelek, hogy a munkaerő-kereslet lassul, de nem zuhan” – emlékeztetett még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt Sam Bullard, a Wells Fargo vezető közgazdásza.

A pénteki adatokból az is kiderül, hogy a munkanélküliek aránya az egyébként is történelmileg alacsony 3,6 százalékról tovább, 3,5 százalékra csökkent, ami több mint ötven évtizedes mélypont, miközben a piacok nem vártak változást. Az adat jóval elmarad a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve prognózisától, amely 4,1 százalékos munkanélküliséget jelez a negyedik negyedévre.

United States, Florida, Key West, Bar (Photo by LIOT Jean-Marie / hemis.fr / Hemis via AFP) United States, Florida, Key West, Bar (Photo by LIOT Jean-Marie / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: Liot Jean-Marie / AFP

Nem módosult a foglalkoztatottak aránya sem, maradt a júniusi 62,6 százalékon.

Ugyanígy 

a júniusi szinttel megegyezően,

0,4 százalékkal nőttek az átlagbérek havi és 4,4 százalékkal éves összehasonlításban; mindkettő meghaladja a 0,3, illetve 4,2 százalékos piaci várakozásokat.

A dollár mindenesetre hat devizához képest is gyengült a munkaerőpiaci adat hatására: az euró 0,31 százalékkal, a jen 0,16 százalékkal erősödött a zöldhasúval szemben. A New York-i tőzsdeindexek viszont nyereséggel nyitottak, bár a határidős jegyzések még minimális veszteséget mutattak.