Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott első becslése szerint az Egyesült Államok gazdasága évesített ütemben 2,4 százalékkal nőtt az előző három hónap két százalékos bővülés után; elemzők némi lassulást, 1,8 százalékos bővülést vártak csak. A New York-i tőzsdeindexek azonnal emelkedni kezdtek a hírre.

Joint Boeing and United Airlines AnnoucementBoeing 787 Dreamliners are seen on the factory floor during the manufacturing process at a joint press event with United Airlines at the Boeing manufacturing facility in North Charleston, South Carolina, on December 13, 2022. Betting on robust demand for international travel, United Airlines unveiled an order of 100 new Boeing 787 Dreamliners with options for an additional 100 jets. (Photo by Logan Cyrus / AFP)
Tovább dübörög a világ legnagyobb gazdasága.
Fotó: AFP

A Reuters az adattal kapcsolatban emlékeztetett, hogy a közgazdászok 2022 vége óta visszaesést prognosztizálnak a világ legnagyobb gazdaságában, de úgy tűnik, hogy a inflációs nyomás enyhülésével elkerülhető a drasztikus visszaesés, annak ellenére, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a héten újabb 25 bázisponttal emelte a kamatot.

„A friss adat újabb jele, hogy a gazdaság nem billen recesszióba. A kamatemelések hatásának nagy része már megtörtént – értékelt a Reutersnek Dean Maki, a Point72 Asset Management vezető közgazdásza. – Amíg a Fed megelégszik azzal, hogy az elég gyors ütemben mérséklődik, addig nem hajtanak végre olyan további kamatemeléseket, amelyekre a előidézéséhez szükség lenne.”

People shop at a Walmart in Rosemead, California on
A fogyasztói kiadások növekedése lelassult a robusztus első negyedévihez képest.
Fotó: AFP

Csalódást okoztak fogyasztói kiadások, amelyek az Egyesült Államok gazdasági tevékenységének több mint kétharmadát teszik ki, mivel a növekedés üteme jelentősen, 1,6 százalékra esett vissza a második negyedévi 4,2 százalékhoz képest.

A személyi fogyasztási kiadások árindexe (personal consumption expenditures, PCE), amely a Fed által leginkább figyelt mutató, viszont tovább javult, az előző három hónaphoz képest 2,6 százalékra lassult 4,1 százalékról – ez 2021 első negyedéve óta a legalacsonyabb, és messze alulmúlja a 3,8 százalékos elemzői várakozásokat.

A várt egy százalék helyett 4,7 százalékkal megugrott a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya júniusban a májusi 1,8 százalék után, és a védelmi kiadások nélkül még nagyobb, 6,2 százalékos a növekedés, miközben elemzők stagnálást prognosztizáltak.

A továbbra is feszes,

 a munkaügyi tárca ugyancsak csütörtöki jelentése szerint a munkanélküli segély iránt újonnan benyújtott kérelmek száma hétezerrel, 221 ezerre csökkent a július 22-ével zárult héten.

A Reuters emlékeztetett, hogy közgazdászok egy része a javuló adatok ellenére továbbra is 

meg vannak győződve arról, hogy a recesszió elkerülhetetlen,

 és azzal érvelnek, hogy a magasabb hitelfelvételi költségek végül megnehezítik a fogyasztók számára, hogy adósságból finanszírozzák kiadásaikat.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a bankok szigorították a hitelezést, és a járvány során felhalmozott többletmegtakarítások fogyóban vannak, a foglalkoztatás lassuló növekedése pedig visszafogta a béremelkedést.