A ösztönzését és a bürokrácia csökkentését szolgáló intézkedéscsomagot állított össze a német szövetségi kormány szerdán véget ért kétnapos ülésén. 

Report on food and feed monitoring
28 June 2023, Saxony, Wiedemar: Petra Köpping (SPD), Minister of Social Affairs of Saxony, visits the wholesale bakery Harry Brot GmbH. On the same day, the Saxon Minister of Health presented the report on food and feed monitoring for 2022. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A kormány vendégházában, a Berlin melletti Meseberg-kastélyban tartott kétnapos ülésen elfogadták és a törvényhozás elé terjesztették az úgynevezett növekedési esélyteremtési törvény tervezetét, amely 50 adózási szabály megváltoztatásáról, köztük számos adócsökkentési lépésről szól. 

Módosítják például a veszteségleírás szabályait, a javaslat szerint az eddigi 60 százalék helyett a veszteség 80 százalékát lehetne leírni az adóalapból öt éven belül, a vállalkozások likviditásának javítására és az építőipari beruházások élénkítésére pedig átmenetileg degresszív – az idő előrehaladtával folyamatosan csökkenő mértékű – értékcsökkenési leírási módszert vezetnének be a lakóingatlanok amortizációjának számítására.

A kormány számításai szerint a javaslat 2024-től évente mintegy hétmilliárd, együttvéve 32 milliárd euróval csökkentheti a vállalkozások terheit. 

A szövetségi parlament (Bundestag) a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakon veszi napirendre a tervezetet.

A bürokrácia csökkentéséről is elfogadtak egy törvényjavaslatot. Az összeállított tervben szerepel például, hogy a vállalatoknak az eddigi tíz év helyett nyolc évig kell megőrizniük a papíralapú számviteli bizonylatokat, a szálláshelyek üzemeltetőinek pedig nem kell többé minden egyes vendég után elvégezni a vendégregisztrációs eljárást és egy évig megőrizni az űrlapokat, hanem a német állampolgárságú vendégek esetében eltekinthetnek az adatok rögzítésétől. A vállalatok 2,3 milliárd eurót takaríthatnak meg a változtatások révén a kormány becslése szerint.

Felgyorsítanák az egészségügyi rendszer digitalizációját

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós kormánya egy sor más ügyről is tárgyalt: elhatározták például, hogy igyekeznek felgyorsítani az egészségügyi rendszer digitalizációját, méghozzá a többi között azzal a céllal, hogy 2024 elejére minden orvosi rendelőben általánossá váljék a papíralapú vényeket felváltó elektronikus recept.

Németország hazai összterméke (GDP) nem változott a második negyedévben az előző három hónaphoz képest, ami azt jelenti, hogy az előző két negyedév technikai recessziót jelentő, csekély mértékű visszaesése után, tavasszal stabilizálódott a német gazdaság – közölte a napokban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Ugyanakkor a Handelsblatt című üzleti lap a Destatis jelentéséről készített összeállításában azt emelte ki, hogy az EU legnagyobb gazdasága ugyan túljutott a technikai recesszión, de már három negyedév óta nem növekszik, ami tovább erősítheti azt a félelmet, hogy az ezredforduló időszaka után ismét Németország lesz „Európa beteg embere”.