Az euróövezet gazdasága a jövőben is bővülni fog, a mély és tartós pedig nem valószínű – jelentette ki az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza, Philip Lane az EKB podcastjában. Lane szerint az energiaárak jóval alacsonyabbak, mint az orosz–ukrán háború kezdeti hónapjaiban, amit végül a fogyasztók is megéreznek.

The European Central Bank, ECB is pictured prior to the press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt/Main, Germany, on June 15, 2023 (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Fotó: AFP

A közgazdász úgy véli, hogy az alacsony energiaáraknak köszönhetően a háztartásoknak több lesz a rendelkezésre álló jövedelmük. Hangsúlyozta, hogy a 20 országot tömörítő övezet gazdasága még mindig nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintet, így ennek a felzárkózási folyamatnak kell fellendítenie a növekedést.

Jóval alatta vagyunk annak a gazdasági szintnek, amelyet elvárhattunk volna, ha a pandémia nem történt volna meg

– mondta Lane. Az eurózóna gazdasága az elmúlt három negyedévben nagyjából stagnált, mivel a feldolgozóipar mély recesszióban van, és a közgazdászok többsége nem lát esélyt idén a fellendülésre. Az idei második negyedévben az elsőhöz képest 0,3 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 0,6 százalékkal nőtt a az euróövezetben, és 0,5 százalékkal az EU egészében, vagyis hajszál híján kerülte el a visszaesést.

Az EKB az elmúlt évben rekordütemben emelte a kamatokat a kereslet és az hűtése érdekében, de Lane szerint az intézet nem akarja a keresletet túlzottan korlátozni, a cél csupán az, hogy a kínálatnál lassabb ütemben növekedjen. Az EKB arra számít, hogy az euróövezet gazdasága idén éves alapon 0,9 százalékkal, jövőre pedig másfél százalékkal emelkedhet, bár egyes közgazdászok ezt túl optimista elképzelésnek tartják.

Az EKB elnöke szerint csökkentek az energiaárak, itt az ideje a rezsitámogatások megszüntetésének

A francia, a német és a spanyol gazdasági termelés legfrissebb adatai „elég biztatók”, és megerősítik az Európai Központi Bank (EKB) várakozásait – jelentette ki Christine Lagarde, az EKB elnöke. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kamatemelési ciklus szeptemberben véget ér, mint mondta, az is előfordulhat, hogy szünteltetik a kamatemeléseket, de az is, hogy még lesz újabb emelés.