Júliusban a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben lassult az az euróövezetben az statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése szerint. Az Eurostat előzetes adatai szerint éves bázison júliusban a piaci várakozásoknak megfelelően 5,3 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent az infláció a júniusi 5,5 százalékról.

Shoppers walk through a grocery store in Washington, DC, on June 14, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

 

Az inflációt változatlanul az élelmiszerárak emelkedése fűti, de enyhébb mértékben, míg az energiaárak csökkenése fogja vissza.

Energiaárak nélkül júliusban 6,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 6,9 százalékos éves csökkenés után. Energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek nélkül 5,5 százalékos volt a júliusi áremelkedés (maginfláció), a júniusival megegyező mértékű.

Az EKB elnöke szerint csökkentek az energiaárak, itt az ideje a rezsitámogatások megszüntetésének

Lagarde: biztatók az eurózóna legfrissebb gazdasági adatai.

Az energiaárak júliusban 6,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, és 0,3 százalékkal az előző havitól. Júniusban 5,6 százalék volt az éves elmaradás. Az élelmiszerek, alkoholos és dohánycikkek ára júliusban 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 0,2 százalékkal a júniusit. Júniusban 11,6 százalékos volt az éves áremelkedés.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek júliusban az euróövezetben a várt 0,3 százalékos növekedés helyett.

Havi bázison a maginfláció is 0,1 százalékkal csökkent júliusban, jóval elmaradva a várt 0,5 százalékos csökkenéstől. Júniusban a maginfláció havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett.

 

Az Eurostat előzetes adatai szerint a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazított bruttó hazai termék (GDP) az euróövezetben, és nem változott az EU 27 tagállamában az előző negyedévhez viszonyítva. Az első negyedévben az euróövezetben nem változott a bruttó hazai termék, és az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt.

Az egy évvel korábbival összevetve a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban. Az első negyedévben mindkét régióban 1,1 százalékos volt az éves növekedés.

A második negyedévre elemzők 0,2 százalékos negyedéves és 0,5 százalékos éves növekedést vártak az euróövezetben.

A legnagyobb negyedéves növekedést, 3,3 százalékost Írországban regisztrálták a második negyedévben, Litvániában pedig 2,8 százalékost. A legnagyobb csökkenés Svédországban következett be, 1,5 százalékos, míg Lettországban 0,6 százalékos, Ausztriában 0,4 százalékos, Olaszországban pedig 0,3 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest hét uniós tagállamban nőtt a bruttó hazai termék a második negyedévben, a legnagyobb mértékben Írországban, 2,8 százalékkal, Portugáliában 2,3 százalékkal, Spanyolországban pedig 1,8 százalékkal. A legnagyobb csökkenés, 2,4 százalékos Svédországban következett be, Csehországban 0,6 százalékkal, Lettországban pedig 0,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

,