Nagy kiterjedésű viharzóna tépázza Amerikát, a délkeleti Alabama államtól egészen az északkeleti Pennsylvaniáig. Hétfő éjszaka 1,1 millió fogyasztónál elment az áram, nagy mennyiségű eső és jégeső esett, a heves szélviharokban pedig fák dőltek villanyvezetékekre. Kedden délelőtt még mintegy 300 ezer helyen nem volt áram. A keleti államokban hétfő estig 2600 légijáratot töröltek, és csaknem 8 ezer indulását elhalasztották.

Clouds above Washington DC area aftermath of thunderstorm
Washingtonban tornádófigyelmeztetés miatt rövidebb ideig dolgoztak a munkavállalók, hogy időben biztonságos helyre mehessenek.
Fotó: Celal Gunes / AFP

A viharok már halálos áldozatokat is követeltek. Dél-Karolina államban egy 15 éves fiú akkor halt meg, amikor kiszállva egy autóból rádőlt egy fa. Alabama államban pedig egy 28 éves férfi villámcsapás miatt vesztette életét.

A meteorológiai szolgálat Washington környékére is tornádófigyelmeztetést adott ki. Emiatt a szövetségi hivatalokban hétfőn lerövidítették a munkaidőt, és délután hazaküldték a dolgozókat, hogy időben védett helyre érhessenek az érkező viharzóna előtt.

Washington városba, valamint a környező Maryland és Virginia államba késő délután érkezett az első viharhullám, majd késő este egy újabb hullámban rövid idő alatt 10 centiméternyi eső esett, ami miatt villámáradásokra is riasztást adtak ki.

A viharok következtében számos szabadtéri eseményt töröltek, így elhalasztották a Philadelphia Phillies és a Washington Nationals baseballcsapat közötti rangadót Philadelphiában – közölte az MTI.

A rengeteg csapadékkal nemcsak Amerika, de Észak-Európa is küzd, Norvégiában és Svédországban vörös figyelmeztetést adtak ki az égszakadásra.