Míg Európa déli része a lángokkal küzd, a Skandináv-félszigeten az özönvíz és a viharos szél okoz évtizedek óta nem látott mértékű problémát. A terület déli részén annyi eső esett hétfőn, hogy az Svédországban egy vasúti töltést is elmosott, miközben 

a hatóságok mind Norvégiában, mind Svédországban vörös figyelmeztetést adtak ki az időjárás miatt.

A tájékoztatás szerint a leginkább érintett területek akár több mint egyhavi csapadékmennyiséget kaphatnak kevesebb mint 24 óra alatt. A vihar erejét jelzi, hogy a norvég meteorológiai szolgálat nevet is adott neki. A Hans nevű vihar villanyvezetékeket rombolt le, számos repülőjáratot és a Balti-tengeren több kompot le kellett állítani.

This photo taken on August 7, 2023 shows a derailed passenger train between Iggesund and Hudiksvall in Sweden. Three people have been taken to hospital, according to the police. The train carrying 120 passengers was on its way from Stockholm to Sundsvall when the front two of a total of four carriages derailed just south of Hudiksvall. The embankment was undermined as a result of heavy rain. (Photo by Mats ANDERSSON / various sources / AFP) / Sweden OUT
Fotó: AFP

Svédországban egy több mint 100 embert szállító vonat is kisiklott, miután a víz elmosta a vasúti töltést – írja a Reuters, hozzátéve, hogy szerencsére csupán hárman sérültek meg. A meteorológusok szerint hasonló időjárásra Norvégiában 25, Svédországban 50 éve nem volt példa. A szomszédos Dániában  csak enyhébb, sárga riasztást adtak ki.

Ugyanakkor megteltek víztározók, és az áramárak nagyot estek Skandináviában (a térségben a vízenergia fontos szerepet tölt be az áramtermelésben).