Az éghajlatváltozás által generált hőmérséklet-emelkedés 252 milliárd eurójába kerülhet az ausztrál gazdaságnak, ha eléri a négy Celsius-fokot – derült ki egy csütörtökön közzétett friss kormányzati elemzésből.

Daily Life In Sydney
SYDNEY, AUSTRALIA - FEBRUARY 12: People shop at the Paddington Markets in the CBD on February 12, 2023 in Sydney, Australia. On July 6, 2022 the Australian government lifted all COVID-19 requirements for locals and travelers ending a two-year long restriction period.  (Photo by Alexi Rosenfeld/Getty Images)
Fotó: Alexi Rosenfeld

A költségvetésért felelős minisztérium jelentése szerint a klímaváltozás mérséklését célzó globális összefogás nélkül Ausztráliában a termelékenység 0,2–0,8 százalék közötti mértékben csökkenhet 2063-ra, a legkiszolgáltatottabb a szolgáltatóipar, a mezőgazdaság, az építőipar és a termelőipar. Csak ennek a kedvezőtlen költségvetési hatása a számítások szerint 80,5 milliárd euró.

A klímaváltozás kezelése környezeti és gazdasági szükségszerűség

– hívta fel a figyelmet Jim Chamlers kincstárnok (treasury) Canberrában a jelentés ismertetésekor.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy Ausztrália 2030-ra a korábbi kormányzat 28 százalékos vállalásával szemben 43 százalékkal csökkenti az ország károsanyag-kibocsátását, és 2050-re a szigetország eléri a karbonsemlegességet.

Zuhan a gáz ára, miután elmarad a sztrájk Ausztráliában

Pedig az ausztrál LNG elsősorban az ázsiai piacokon köt ki. Azonban ha az kiesik, az Európát ellátó katari és amerikai forrásokhoz fordulhat Ázsia.