Nemzetközi gazdaság

Zuhan a gáz ára, miután elmarad a sztrájk Ausztráliában

Pedig az ausztrál LNG elsősorban az ázsiai piacokon köt ki. Azonban ha az kiesik, az Európát ellátó katari és amerikai forrásokhoz fordulhat Ázsia.

Nagyot zuhantak az európai gázárak, miután enyhülni látszik a munkaügyi feszültség Ausztrália legnagyobb LNG exporttermináljánál, ami arra utal, hogy sikerül a kérdést sztrájk nélkül rendezni. Csütörtök reggel a holland TTF gáztőzsdén közel 20 százalékos mínuszt is elértek a gázárak, mielőtt mérséklődött volna a zuhanás mértéke.

A Woodside nevű cég North West Shelf LNG termináljánál dolgozó munkásokat képviselő szakszervezetek a Bloomberg információ szerint vizsgálják a vállalkozás erős ajánlatát, miután szerdán tárgyaltak a cég képviselőivel. A megállapodás részleteit azonban csak csütörtökön hozzák nyilvánosságra, miután azt a szakszervezeti tagság elé vitték.

Fotó: AFP

Az LNG-vásárlók ugyanakkor még nem lélegezhetnek fel teljes mértékben hiszen a Chevron két létesítményénél még nincs jele a megállapodásnak, márpedig azok évi 24,5 millió tonna (33 milliárd köbméter) kapacitással bírnak, ami globális kapacitás mintegy 5 százaléka. Noha az európai gáztárolók szinte teljesen megteltek mára – a Gas Infrastrucutre Europe legfrissebb adatai szerint kapacitások közel 92 százalékát használják jelenleg – 

a kontinensnek a téli hónapokban is szüksége van az újabb és újabb LNG-szállítmányokra az ellátás folyamatos biztosítása érdekében.

Ezek a szállítmányok ugyan aligha Ausztráliából érkeznek – a kérdéses terminálok főként az ázsiai piacot szolgálják ki –, azok kiesése Európa helyett Ázsia felé terelheti a katari és amerikai földgázt. A Woodside esetében sem biztos még, hogy sikerül elkerülni a munkabeszüntetést, noha most minden jel arra utal, hogy sikerül a cégnek és a szakszervezeteknek egyezségre jutnia. Délelőtt 10 órakor a TTF gáztőzsdén 32 euró/MWh környékén mozgott a nyersanyag ára, ami 12 százalékkal marad el az előző napi értéktől.

Ez több mint 90 százalékos esést jelent a tavalyi csúcsokhoz képest, ám még mindig magasabb, mint a 2021-et megelőző időszak rekordja.

 

lng Európa Ausztrália szakszervezet gázár
Kapcsolódó cikkek