Már szerdán landolhat az indiai Csandraján–3 holdszonda az égitest déli pólusán. Ez nem újdonság, nagy a rivalizálás az országok között, hogy ki tud hamarabb eszközt küldeni az eddig feltérképezetlen részre. Korábban a japán Hakuto–R M1 magánűrszonda tett sikertelen leszállási kísérletet az Atlas-kráternél, míg tegnap az orosz Luna–25 a felszínbe csapódott, miután sikertelenül végződött egy a Hold déli pólusának közelében való leszállást előkészítő pályamódosító manővere. Az orosz vállalat azt közölte, hogy az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna–25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni.

People wave Indian flags as an Indian Space Research Organisation (ISRO) rocket carrying the Chandrayaan-3 spacecraft lifts off from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, an island off the coast of southern Andhra Pradesh state on July 14, 2023. India launched a rocket on July 14 carrying an unmanned spacecraft to land on the Moon, its second attempt to do so as its cut-price space programme seeks to reach new heights. (Photo by R.Satish BABU / AFP)
 A Csandraján–3 űrszondát szállító rakétájának kilövése a Satis Davan Űrközpontból Sriharikotában.
Fotó: AFP

Ellenben India egyelőre jól áll: július 11-én Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) elindította harmadik misszióját a Holdra. A leszállóegységet és a holdjárót szállító LVM3 hordozórakéta a déli Andra Prades államban található Sriharikota űrkikötőjéből indult útnak. A sikeres indítást indiaiak ezrei ünnepelték a helyszínen, és milliók a televízió előtt vagy a világhálón. Körülbelül tizenhat perccel később az ISRO küldetésirányítása bejelentette, hogy a rakétának sikerült pályára állítania a leszállóegységet.

A Csandraján–3 nevű küldetés fő célja, hogy augusztus 23-án biztonságos landolás után elhelyezze a leszállóegységet és a holdjárót a Hold déli pólusa közelében.

Eddig három ország – az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína – landolt leszállóegységgel a Hold felszínén, de egyikük sem a Hold déli pólusának közelében.

A misszió keretében egy kétméteres, hatkerekű leszállóegységet telepítenek a Holdra,

amely a tervek szerint két hétig lesz működőképes, és a holdjáró segítségével egy sor kísérletet végez el, adatokat szolgáltatva a holdi talaj és kőzetek tulajdonságairól, kémiai és elemi összetételéről – közölte Dzsitendra Szing tudományért és technológiáért felelős kormányzati illetékes.

This screen grab made from video footage from ISRO via AFPTV taken on July 14, 2023 shows an Indian Space Research Organisation (ISRO) rocket carrying the Chandrayaan-3 spacecraft lifting off from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, an island off the coast of southern Andhra Pradesh state. India on July 14 launched a rocket seeking to land an unmanned spacecraft on the surface of the Moon, a live feed showed, its second attempt to become only the fourth country to do so. (Photo by various sources / AFP)
Fotó: AFP

India második, 140 millió dollárba kerülő Hold-misszióját 2019-ben indították, de a leszállóegység és a holdjáró landolás közben – vélhetőleg szoftverhiba miatt – megsemmisült. A Csandraján–1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak, és nagy áttörést hozott az ország űriparában: az eszköz sikeresen a Hold körüli pályára állt, és sikeresen térképezte a felszínt, sőt vízre utaló jeleket is felfedezett a Holdon.

Bár a Csandraján–2 2019. július 22-én indult el saját rakétával a Hold felé, augusztus 20-án sikeresen pályára állt, szeptember 6-án egy sikertelen landolás kísérletet követően a felszínbe csapódott.

Ez azonban nem szegte az Újdelhi-központú ISRO-csapat kedvét: napokban belül kiderül, hogy India előnybe tud-e kerülni a nagyhatalmak között a nemzetközi űrversenyben.