Az orosz Luna–25 űrhajó a Holdba zuhant és tönkrement, miután ellenőrizetlen pályára állt – közölte vasárnap a Roszkozmosz.

Fotó: AFP

A pilóta nélküli űrhajónak a Hold déli pólusán kellett volna puha leszállást végrehajtania, de nem sikerült, miután a leszállás előtti pályára állása közben problémákba ütközött.

Az űrhajónak hétfőn kellett volna leszállnia a Hold egy olyan részének feltárására irányuló küldetés keretében, amely a tudósok szerint fagyott vizet és értékes ásványkincseket tartalmazhat.

Az Itar-TASZSZ tudósítása szerint a Roszkoszmosz hangsúlyozta, hogy az apparátus felkutatására és a vele való kapcsolatfelvételre augusztus 19-én és 20-án tett intézkedések nem vezettek eredményre. 

Egy előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottól való eltérése miatt a Luna–25 űrszonda nem tervezett pályára állt, és az űrhajóval való ütközés következtében megszűnt létezni a Hold felszínén

– közölte az állami vállalat.

A Roszkoszmosz hozzátette, hogy az űrhajó elvesztésének okainak felderítésével egy speciálisan felállított tárcaközi bizottság foglalkozik majd.

A Luna–25 automatikus állomást augusztus 11-én indították el a Hold felé a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről egy Szojuz–2.1b hordozórakéta fedélzetén.

Az orosz holdkutatási program első küldetése indult útnak ezzel, hiszen az előző, Luna–24 állomást még a Szovjetunió bocsátotta fel 1976-ban. Akkor 170 grammnyi talajmintát sikerült a Földre hozni.