Kína jelentősen növelné a robotok felhasználását az iparban és a feldolgozóiparban, ugyanis kulcsfontosságúnak látja a technológiát a növekedésben. Az ország már ma is az ipari robotok legnagyobb felvevőpiaca, mely a globális kereslet több mint felét adja.

A múlt héten Hszin Kuobin iparért és információs technológiáért felelős miniszterhelyettesként arra sürgette az ország robotiparát, hogy a magas szintű gépek, az alkatrészek és a gyártási folyamat terén célozza meg az áttörést. Hszin a hatodik Robot Világkonferencia pekingi megnyitóján beszélt erről szerdán.

(230816) -- BEIJING, Aug. 16, 2023 (Xinhua) -- Welding robots are pictured at the World Robot Conference 2023 in Beijing, capital of China, Aug. 16, 2023. The World Robot Conference 2023 opened here Wednesday, showcasing cutting-edge achievements and the latest robot industry exhibits. (Xinhua/Peng Ziyang) (Photo by Peng Ziyang / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

A miniszterhelyettes kiemelte 

az ipari robotok gyors terjedését az elektromos járművek, a lítium-akkumulátorok, a napelemek és más feltörekvő iparágak terén, 

hangsúlyozva, hogy a szektor fordulóponthoz érkezik és forradalmi ugrás következhet a következő években. Ígéretet tett arra, hogy a kormány tovább folytatja robotikai programját, melynek keretében 10 szektorban fokoznák a gépek használatát a mezőgazdaságtól a logisztikán és az energetikán keresztül egészen az egészségügyig, az oktatásig és az időseknek nyújtott szolgáltatásokig.

Az ipari robotok terén Kína gyors növekedést ért el az elmúlt években, tavaly már 170 milliárd jüan (23 milliárd dollár, több mint 8 ezer milliárd forint) forgalmat generálva. 201 és 2021 között tízszeresére nőtt az ipari robotok gyártása, elérve a 366 ezer darabot. 2023 első felében pedig már 222 ezer ipari robotot gyártottak az országban, 5,5 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. További 3,53 millió szervizrobotot is gyártottak ugyanezen időszakban, ami éves szinten 9,6 százalékos bővülést jelent – írja a South China Morning Post.

Egy májusi robotikai rendezvényen Ju Vej, az ipari minisztérium robotikai szakértője arról beszélt, hogy Kína gyakorlatilag elérte az ipari robotok fő elemeinek gyártása terén az önállóságot. Kína igyekszik a fejlett feldolgozóipar minél több területén elérni az önállóságot, különösen miután az Egyesült Államok igyekszik korlátozni az ország hozzáférését különböző technológiákhoz, leginkább a csipek területén. Az ország munkaképes korú lakosságának csökkenése tovább ösztönzi a robotikai befektetések fontosságát.

Az International Federation of Robotics decemberben közölte, hogy 

Kína először előzte meg az Egyesült Államokat az automatizáció területén, és már az ötödik helyen állt a szervezet 2021-es listáján. 

A szervezet szerint 10 ezer dolgozóra 322 ipari robot jut az országban, ami a Xinhua hírügynökség szombati közlése szerint azóta már 392-re nőtt. Ez persze még mindig messze van Dél-Koreától és Szingapúrtól, ahol 10 ezer munkásra 1000, illetve 670 ipari robot jut.