Nemzetközi gazdaság

Lövésekkel tartóztattak fel az oroszok egy ukrán kikötőbe tartó teherhajót

Figyelmeztető lövésekkel állított meg egy kereskedelmi hajót az orosz hadiflotta a Fekete-tengeren vasárnap reggel.

Az oroszok Vaszilij Bikov járőrhajója figyelmeztető lövésekkel érte el, hogy a legénység átvizsgálhasson egy palaui teherhajót a Fekete-tengeren – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség az orosz honvédelmi minisztérium jelentése alapján.

Russian Navy ships pass through Dardanelles Strait
Fotó: AFP

A mikronéziai Palau szigetország fennhatósága alatt közlekedő teherhajó az ukrajnai Izmail kikötőbe tartott, amikor vasárnap reggel az oroszok felszólították, hogy álljon meg átvizsgálásra. Mivel a hajó kapitánya nem reagált a felszólításra, a tengerészek automata kézi lőfegyverekből figyelmeztető lövéseket adtal le, valamint riasztottak egy Ka-29-es helikoptert is. A teherhajó személyzete ezután engedelmeskedett. Az átvizsgálás után az oroszok tovább engedték a hajót az ukrajnai kikötőbe.

Az orosz védelmi minisztérium a gabonaegyezmény júliusi lejárata óta fokozottan ellenőrzi a Fekete-tengeren át Ukrajnába tartó és onnan induló kereskedelmi hajókat, mivel minden szállítóeszközt potenciális katonai ellátónak minősített. A fekete-temgeri flotta hajói tovább járőröznek a kijelölt vizeken – figyelmeztetett a minisztérium. Oroszország azután lépett ki a gabonaszállítási egyezményekből, hogy egyes feltételei nem teljesültek, beleértve az orosz műtrágya és egyéb termékek exportját – írta a hírügynökség.

Kenyérgondokat okozhat az ukrán gabonaprobléma – figyelmeztet az OTP

A globális élelmiszerárak emelkedését hozhatja a fekete-tengeri gabonaszerződés július 18-i megszűnése – vetítik előre az OTP Agrár szakértői a gabonamegállapodás megszűnése utáni helyzetet elemezve.

 

 

figyelmeztető lövés szállítóhajó Fekete-tenger járőrhajó
Kapcsolódó cikkek