A magas árak miatt a fogyasztók tömegei fogják vissza az alapvető élelmiszerek vásárlását – figyelmeztetett kedden az egyik legnagyobb francia kiskereskedelmi lánc, a Carrefour vezérigazgatója, Alexandre Bompard. Egyúttal sürgette a francia hatóságokat, hogy halasszák el a kiskereskedelmi akciók mértékét korlátozó törvény bevezetését.

Ghent,,Belgium.,2010.,Shopping,Trolleys,/,Shopping,Carts,Stacked,Together
Fotó: Shutterstock

Spóroláscunamit látunk Franciaországban. Amikor az alapvető élelmiszerekhez nem lehet hozzájutni, amikor az emberek alapvető javak nélkül maradnak, akkor cselekedni kell

– mondta az elnök-vezérigazgató a Franceinfo rádiónak.

Bompard – aki más kiskereskedelmi vállalatok vezetőivel együtt szerdán találkozik Bruno Le Maire pénzügyminiszterrel, hogy megvitassák a megélhetési költségek kérdéseit – azt mondta, hogy „egyéves moratóriumot fog kérni a minisztertől a Descrozailles-törvény alkalmazására”, amely korlátozza a szépségápolási, higiéniai és ápolási termékekre kiterjedő bolti promóciókat.

Az idén márciusban elfogadott és a tervek szerint jövő márciusában hatályba lépő törvény értelmében a kiskereskedők legfeljebb 34 százalékos árkedvezménnyel hirdethetik a szépségápolási, higiéniai és más hasonló termékeket. A Carrefour még szabadon árulhat mosóport 60 százalékos kedvezménnyel – érzékeltette Bompard.

Le Maire, aki márciusban 75 meghatározó élelmiszergyártótól kapott ígéretet arra, hogy több száz termék árát csökkenti, kedden azt hangsúlyozta, fokozni fogja a kiskereskedőkre és a gyártókra gyakorolt nyomást az árcsökkentés felgyorsítása érdekében.

A kormány által árcsökkentésre felszólított 75 legnagyobb élelmiszeripari vállalat közül azonban mostanáig csak 35 vállalta az árcsökkentést.

Jó úton járunk. Az árak azért csökkennek, mert beavatkoztunk, nyomást gyakoroltunk a kiskereskedőkre és a termelőkre, és továbbra is ezt fogjuk tenni

– mondta újságíróknak.

„Holnap találkozom a kiskereskedőkkel, holnapután pedig a termelőkkel, a cél az árcsökkentés felgyorsítása” – hangsúlyozta a miniszter. Le Maire elmondta, hogy arra fogja kérni őket, hogy szélesítsék ki azt a termékkört, amelynél a kiskereskedők és a termelők erőfeszítéseket tehetnek az árak terén. Azt is szeretné, ha több termelő működne együtt a kabinettel az árak letörésében.