Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kabinetje meglepetésszerűen jóváhagyta a bankok idei extraprofitjára kivetett 40 százalékos adót. A terhet egy olyan csomag részeként fogadták el, amelybe a taxiengedélyektől a külföldi befektetésekig terjedő intézkedések tartoznak. Az több mint 2 milliárd eurót hozhat a költségvetésnek. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes szerint az így befolyt bevételekből adócsökkentéseket és az első lakástulajdonosoknak nyújtott jelzáloghitel-támogatást finanszíroznák.

Milan,,Italy,-,April,11,,2015:,Ancient,Building,On,11th
Fotó: Shutterstock

Róma keményen bírálta az Európai Központi Bankot a sorozatos kamatemelések miatt. Salvini hangsúlyozta, hogy az EKB hibás politikája miatt nagyot nőtt a pénzintézetek nyeresége az idei első fél évben, ezért mindenképp szükséges volt a lépés. A szintén miniszterelnök-helyettes Antonio Tajani szerint az EKB tévedett, amire hónapok óta figyelmeztetnek, a következmények pedig elkerülhetetlenek lesznek – írja a Bloomberg.

A Citi elemzői a rendelkezésre álló adatok alapján úgy becsülték, hogy az egyszeri adó

a bankok idei nettó nyereségének mintegy 19 százalékával lesz egyenlő.

A terhet a pénzügyi év végét követő hat hónapon belül kell befizetni. Az elemzők szerint az intézkedés negatív a pénzintézetek szempontjából, tekintettel mind a tőkére és a nyereségre, mind a banki részvények saját tőkeköltségére gyakorolt hatására.

Róma az energiaipari cégekre is különadót vetett ki az idei költségvetésben, mintegy 7 ezer villamosenergia-, gáz- és benzinterméket előállító és értékesítő volt köteles fizetni június végéig, ebből a kormány 2,8 milliárd eurót szedhetett be. Az összeg meghaladta a 2,6 milliárd eurós kormányzati várakozásokat. 

Olaszországban a járvány és az miatt megnőtt az államháztartási hiány, az állam 2020 óta egyre több módon próbál bevételhez jutni.

A költségvetés hiánya tavaly a bruttó hazai termék arányában 8 százalék volt, a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormány az idei évre 4,5 százalékos hiányt tűzött ki. A banki különadó ugyan többször napirenden volt, de júniusban Róma még cáfolta, hogy bevezetnék, míg az Európai Központi Bankot hónapok óta éri kritika a többi között az olasz kormánytól. A piacokat mindenesetre meglepte az intézkedés, az olasz bankrészvények mellett az európai pénzintézetek árfolyama is zuhanni kezdett.

Extraprofitot szimatol Ukrajna, be is söpörné a világ olajcégeitől

A Politico európai hírportálnak adott interjút az ukrán energiaügyi miniszter, és elmondta, máris van olyan külföldi olajcég, amely juttatna Ukrajnának az extraprofitjából az újjáépítésre, és a többiek is jobban tennék, ha ugyanígy cselekednének. Ha az olajvállalatok nyereségét sikerülne Kijevbe csatornázni, az effektíve egyfajta globális extraprofitadót jelentene. Galuscsenko nem ment odáig, hogy ezt így kimondja.