Nemzetközi gazdaság

Az EKB emelt, ám nem ígér többet – nem ez lett az euró napja, de a forint még tartja magát

Az EKB mai döntése után az euróövezet fő kamata immár ott jár, mint a 2008-as pénzügyi világválság csúcsán. Lagarde elnök sajtótájékoztatóján nem kívánt jóslásokba bocsátkozni az elkövetkező döntéseket illetően, de megerősítette: elszántak, hogy lenyomják az inflációt. A forint némileg visszavonult. Az euró sokkal többet.

Amint szerdán a Federal Reserve, csütörtökön az Európai Központi Bank sem okozott meglepetést kamatdöntésével: a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,25 százalékra emelte irányadó kamatát, ami ezzel elérte a pénzügyi világválság csúcsán meglátogatott 2008. októberi szintjét. Aztán mégis történt váratlan: Christine Lagarde elnök nem kívánt iránymutatást adni a kamatokat illetően, bár megerősítette a bank elszántságát, hogy leszorítják az inflációt a két százalékos célra a júniusi 5,5 százalékról. Kommentárjait a forint piacán is izgatottan figyelték: a forint feladta korábbi nyeresége egy részét. Az euró sokkal többet vesztett.

Before the Governing Council meeting in Frankfurt am Main26 July 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Flags fly in front of the European Central Bank (ECB) in the east of the banking city. On July 27, Europe's top monetary guardians will meet for their regular council meeting. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az euróövezet inflációja júniusra 5,5 százalékra mérséklődött az októberi 10,6 százalékos csúcsról, de még mindig magasan a 2 százalékos csúcs felett van, és az EKB-nak azon kell igyekeznie, hogy tovább mérséklődjön, és megtörje a hosszabb távú inflációs várakozásokat is.

Az EKB az amerikai Federal Reserve-hez képest több hónapos késéssel, egy éve kezdte az ellen küzdő kamatemeléseit, amelyek az árakat segítenek letörni, de ennek az ára, hogy a szigorodó hitelezési feltételek a gazdaságot fojtogatják. Ez már a kilencedik egymást követő kamatemelés volt.

A Fed szerdai kamatemelése sokak véleménye szerint az utolsó volt, 

az euróövezetben az a kérdés, mennyivel később fejezi be az EKB a szigorítást, mint a Fed, és mikor kezdhet a gazdaság lefojtottságát enyhítő csökkentésekbe.

Az EKB közleménye egy olyan mondattal kezdődött, ami nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a kamatemeléseknek az euróövezetben még nincs vége:

Az infláció tovább csökken, de még mindig az a várakozás, hogy túl magas marad, túl hosszú ideig.

A bank közölte: az infláció csökkenése ellenére a változékony elemeket kiszűrő mögöttes mutató magas maradt, bár a korábbi szigorítás erőteljes kedvező hatásokat fejtett ki. Megismételte: addig őrzi a szigorát, ameddig csak kell, hogy elérhető legyen az inflációs cél, a kamatdöntéseit pedig a beérkező adatok, a mögöttes infláció és a szigorító lépései hatékonysága vezérlik.

Elzárták a pénzcsapokat az európai bankok

Talán nem esik le elsőre, miért van számunkra is jelentősége, mennyit hiteleznek a nyugati bankok. Pedig van – elmagyarázzuk, hogy miért: ez az a szél, amiben élünk.

A forint kicsit visszavonult, az EKB rázósabbá tette a terepet

Az euró gyengült a dollár ellenében a döntés után, és ezt folytatta Lagarde elnök háromnegyed 3-kor kezdődött sajtótájékoztatója közben is. 

A forint hezitált, sőt némileg vissza is vonult az euró ellenében, egy órával a döntés után a 380-at közelígetve. Bár a dollár gyengülése gyakran a forint erősödését hozza, az erősödése pedig fordíva, ekkorra már a magyar deviza szépen teret nyert az euró ellenében, a 384-et is meghaladó szerdai mélypont után a 379-et is átbökte az erősödés irányában az EKB-döntés előtti kereskedésben, és újonnan megtalált erejének jó részét ezután is megőrizte, pedig az euró gyengült: a 380-as vonal egyelőre kitart.

Izgalmas napokat él meg  forint     Forrás: Stooq.com

Lagarde: emelünk, vagy tartunk, nincs iránymutatás

Az EKB-elnök sajtótájékoztatóján részletesebben kifejtette, ami a közleményből kiderült, és az első újságírói kérdésre adott válaszából derült ki, hogy a bank óvakodik túl határozott iránymutatással ellátni a piacot.

Ugyanakkor többször is megerősítette, hogy a bank az egyöntetűen meghozott csütörtöki döntést követően is elszánt marad, hogy a két százalékos célra csökkentse az inflációt. Azt is többször elismételte, minek alapján fogják meghozni a döntéseket: azt vizsgálják, hogyan változnak a beérkező adatok fényében az inflációs kilátások, hogy alakul a változékony elemeket kiszűrő mögöttes infláció, és mennyire mutatkoznak erőteljesnek a már végrehajtott szigorítás hatásai.

Mit tesznek majd a bank szeptemberi ülésén, erről a kérdésre nem kívánt semmilyen határozott jelzést tenni. A beérkező adatok és ezek megítélése fogja megmondani nekünk, mekkora területet kell még bejárnunk - mondta.

Nyíltak vagyunk abban a tekintetben, mik lesznek a döntéseink szeptemberben és később

– fogalmazott az EKB elnöke. "Emelhetünk és tarthatunk" - tette hozá, a kamatok szintjére utalva.

Az euró rendületlenül gyengült, és kétségkívül nem vált a hasznára, hogy a Lagarde a kamatemelések szüneteltetésének lehetőségét is megemlítette. A sajtótájékoztató vége felé már 1,102 környékén járt a dollár elleni árfolyama, ami 0,6 százalékos gyengülést jelent a szerdai záráshoz, és még nagyobbat a nap 1,115 körüli csúcsához képest. A dollárt megtámogatták az EKB-döntés után közzétett jó amerikai gazdasági adatok is.

Dübörög az amerikai gazdaság

A vártnál sokkal gyorsabban nő a a fogyasztás viszont elmaradt a várakozástól.

Mégsem ez lett az euró napja, és ez rizikó a forint számára is   Forrás: Stooq.com

Pedig még úgy kezdődött, hogy ez az euró napja lesz, hiszen a Fed szerdai kommentárjaiból a piacok azt olvasták ki, hogy az amerikai jegybank már nem szigorí, az EKB azonban még megy tovább. Első ránézésre az EKB friss kommentárjait a vártnál "galamblelkűbbnek" íélte a piac, ez azonban még változhat – és így folytatódhatnak a forint kilengései is –, többek közt a pénteken esedékes európai júliusi inflációs adatok, illetve az EKB-döntéshozók további kommentárjai hatására. A dollár nagy visszavonulása mindenesetre tovább várat magára. 

 

 

 

 

forint kamatemelés Európai Központi Bank várakozás Lagarde
Kapcsolódó cikkek