Nemzetközi gazdaság

Extraprofitot szimatol Ukrajna, be is söpörné a világ olajcégeitől

A Politico európai hírportálnak adott interjút az ukrán energiaügyi miniszter, és elmondta, máris van olyan külföldi olajcég, amely juttatna Ukrajnának az extraprofitjából az újraépítésre, és a többiek is jobban tennék, ha ugyanígy cselekednének.

Mindennapi vitákból kiderül, sokan még azt is vitatják, létezik-e vállalati extraprofit és háborús Az ukrán kormány válasza: noná, hogy létezik, a nagy olajcégek annak köszönhetik, hogy mi háborúzunk, és hatalmas veszteségeket szenvedünk, ezért logikus, hogy átadjanak az ennek révén szerzett rendkívüli nyereségből az újraépítésre.

Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Minderről German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter beszélt a Politico európai uniós hírportálnak a brüsszeli látogatásán adott interjújában. Emellett azt is kifejtette: ideje volna, hogy az Ukrajnát támogató Nyugat befoltozza az orosz energiaexportra kivetett szankciós hálóján tátongó lyukakat.

Sok energiavállalat hatalmas rendkívüli nyereséghez jut a háború által. Becslésünk szerint ez több mint 200 milliárd dollárra rúg. Azért szerzik ezt a pénzt, mert mi harcolunk, a háború miatt

– mondta Galuscsenko.

Hozzátette: Kijev véleménye szerint az lenne fair, ha ezt a pénzt megosztanák Ukrajnával, hogy ezzel segítsék a helyreállítást, az energiaszektor újraépítését.

Az Ukrajna területén vívott Oroszország elleni háború 400. napjába lépett, véres harcok folynak Bilohorivka, Bahmut, Avdijivka, Marinka környékén, a szakértők a várható nagy léptékű orosz támadás, illetve ukrán támadás esélyeit elemezgetik, és egyre nőnek a károk, miután az elmúlt egy évben az ukrán infrastruktúrát pusztító orosz támadások érték, a harcok százezerszámra szedték az áldozatokat, és nem látszik a hajlandóság békekötésre.

Az extraprofitra tett ukrán becslés erősen hajaz arra a nemzetközi sajtóban már február elején forgó adatra, amely arra vonatkozik – például a CNN anyaga szerint –, hogy öt nemzetközi energiaóriás (a BP, a Chevron, az ExxonMobil, a Shell és a TotalEnergies) 2022-ben rekord 199,3 milliárd dollár összesített nyereségre tett szert, abból profitálva, hogy az ukrajnai orosz invázió után felszöktek az olaj- és gázárak a világon.

U.K. Takes Emergency Steps as Fuel Pumps Run Dry
A tanker arrives at the Esso Fawley Oil Refinery, operated by Exxon Mobil Corp., in Fawley, near Southampton, U.K., on Monday, Sept. 27, 2021. The U.K. government took emergency measures late Sunday to try to ease acute fuel shortages across the country, as gasoline retailers shut pumps after days of panic buying. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az árak az enyhe télnek köszönhetően azóta csökkentek, de még mindig magasak, és az öt óriáson kívül számos cég jól keresett a felforduláson. Több helyen emiatt – Magyarországon is – extra adókat vetettek ki rájuk. A többletnyereség végső soron a fogyasztók pénztárcájából származik, aligha vitatható tehát, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán az infláció több évtizedes rekordszintekre szökésében is alapvető szerepet játszott. 

Az ukrán érvelés szerint ők ennek a tetejébe még az irdatlan háborús károkat is elszenvedték, ezért méltányosnak tartanák, ha a vállalatok rendkívüli nyereségéből kompenzálnák az országot. Kijevi becslés szerint – idézi a Politico – az ukrajnai infrastruktúrában keletkezett kár a 140 milliárd dollárt közelítette már januárban, a nagyságrendek tehát stimmelnek. Kijevnek ugyanakkor „versenytársai” vannak az extraprofitért: sok helyütt politikusok azzal érvelnek, hogy egyáltalán nem volna szabad a fogyasztókról legombolni, és sok országban adópénzekből kompenzálták emiatt a háztartásokat. 

Ha az olajvállalatok nyereségét sikerülne Kijevbe csatornázni, az effektíve egyfajta globális extraprofitadót jelentene. Galuscsenko nem ment odáig, hogy ezt így kimondja. A szavai inkább az önkéntesség elvét sugallják, hiszen azt említi meg az interjúban, hogy a litván Ignitis csoport máris késznek mutatkozik rá, hogy profitja mintegy 10 százalékát Ukrajnának juttassa az újjáépítésre, és hozzátette: a nagy cégeknek követniük kellene a példát.

Mivel azonban a szankciós folyamatból már kibontakozott, hogy a nyugati kormányok késznek mutatkoztak akár a saját cégeik kárára is segíteni Ukrajnát, nem zárható ki, hogy Kijev kérésére ötletelés indul jogszabályban kikényszerített megoldásokról. Az ukrán kormány mindenesetre pénzügyileg óriási nyomás alatt áll a háború miatt.

Kijev folyamatosan azt sürgeti, hogy a Nyugattól még nagyobb segítséget kapjon az Oroszország ellen viselt háborújában. Galuscsenko arra is figyelmeztetett az interjúban, hogy a nyugati szankciós hálóban lyukak maradtak, és az orosz olajimportra kivetett európai uniós intézkedések és a G7 csoport alkalmazta ársapka ellenére Moszkva még mindig megtalálja a módját, hogy nagy jövedelmekhez jusson az energiakereskedelemből.

Ha egyrészről korlátozni próbálják őket, másrészről viszont lehetőségeket adnak nekik, akkor megengedik, hogy vég nélküli háborút folytassanak

– mondta a politikus. Hozzátette, ez a Moszkva kereste pénz ukrán életekbe kerül.

Ukrajna szankciókat sürget az orosz atomenergia-szektor ellen is, ezt azonban egy sor uniós tagállam – köztük Magyarország is – ellenzi, az európai energiaellátás biztonságára hivatkozva.

Kiszámolták, mit hoz a Molnak a különadók átrendezése

A magyar kitermelés erősítésében érdekeltté tette az állam a hazai olajcéget, az orosz olajról való leválást viszont nem támogatja az adóterhek átrendezése.

 

 

extraprofitadó háborús infláció háborús károk segély Ukrajnának energia infrastruktúra Galuscsenko
Kapcsolódó cikkek