BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Valve,On,The,Main,Gas,Pipeline,Italy,,Pipeline,With,Flags

Óriásit kaszálhatott az olasz állam a kivetett extraprofitadón

Olaszország 2,8 milliárd eurót szedhetett be az energiaipari vállalatokra kivetett extraprofitadóból az idén nyáron. Az adóbevétel meghaladja a kormány várakozásait.

Olaszország különadót vetett ki az energiaipari cégekre az idei költségvetésben. Ennek mértéke a vállalat 2022. évi azon bevételeinek a fele, amelyek legalább 10 százalékkal magasabbak, mint a 2018 és 2021 közötti átlagos jövedelme volt. A feltételek alapján 7 ezer villamosenergia-, gáz- és benzinterméket előállító és értékesítő volt köteles fizetni június végéig, bár egyes cégek néhány hét haladékot kaptak.

Valve,On,The,Main,Gas,Pipeline,Italy,,Pipeline,With,Flags
Az olasz energiaipari cégek több milliárd eurós extraprofitadót fizethettek be Olaszország költségvetésébe.
Fotó: Shutterstock

Az olasz állam az energiacégekre kivetett extraprofitadó gyanánt mintegy 2,8 milliárd eurót szedhetett be

a Reuters forrásai szerint. Az összeg meghaladja a kormányzati várakozásokat: a pénzügyminisztérium decemberben 2,6 milliárd eurós bevételre számított.

A kincstár szóvivője egyelőre nem erősítette meg az értesülést, mivel a szám még nem végleges.

Olaszországban a járvány és az energiaválság miatt megnőtt az államháztartási hiány, így az állam 2020 óta egyre több bevételt ír elő. A költségvetés hiánya tavaly a bruttó hazai termék arányában 8 százalék volt. A Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormány az idei évre 4,5 százalékos hiányt tűzött ki.

Gilberto Pichetto Fratin energiaügyi miniszter múlt héten jelezte a bizodalmát abban, hogy a jövőben már nem kell hasonló extraprofitadót kivetni. Ezt arra alapozta, hogy az energiaárak fokozatosan csökkennek.

Az olasz gazdaság az idén jobban teljesít a vártnál

Emelik az olasz gazdaság idei növekedési kilátásait, a jövő évit viszont megvágják, mert középtávon romlik a helyzet.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.