Egyiptom vasárnap bejelentette, hogy újrakezdődtek a tárgyalások Etiópiával és Szudánnal a Kék-Níluson épült óriásgátról, amelyet Addisz-Abeba létfontosságúnak tart, Kairó és Kartúm pedig fenyegetésnek tekint. A Kairóban tartott tárgyalások célja, hogy létrejöjjön egy megállapodás, amely „figyelembe veszi a három ország érdekeit és aggodalmait” – közölte az egyiptomi öntözési minisztérium.

 

„Fontos véget vetni az egyoldalú intézkedéseknek” – hangsúlyozta Hani Szevilam. Etiópia június végén megkezdte a Nílus legnagyobb mellékfolyóján épült óriásgátnál a víztározó feltöltésének negyedik szakaszát. A korábbi tárgyalások, amelyek nem vezettek megállapodásra, 2021 áprilisában szakadtak meg.

Az Addisz-Abeba által létfontosságúnak tartott, mintegy 3,5 milliárd eurós (1340 milliárd forint) beruházással készülő Etióp Újjászületés Nagy Gátja (GERD) azóta képezi vita tárgyát, amióta Etiópia 2011-ben elkezdte az építését. Egyiptom és Szudán ugyanis attól tart, hogy kevesebb víz jut nekik a Nílusból.

Július közepén Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Abij Ahmed etióp miniszterelnök négy hónapos határidőt szabott meg arra, hogy megállapodjanak a gát feltöltéséről és üzemeltetéséről. A két politikus egy afrikai csúcsértekezleten találkozott, ahol a négy hónapja tartó szudáni háborút vitatták meg.

Egyiptom egzisztenciális fenyegetésnek tekinti a gátat, mert vízszükséglete 97 százalékban függ a Nílustól. 

Az 1,8 kilométer hosszú és 145 méter magas óriásgát feladata, hogy duplájára növelje az áramtermelést Etiópiában, ahol a mintegy 120 millió lakosnak csak a fele rendelkezik villamos árammal.