Kuba saját olajtankerei segítségével Mexikóból igyekszik olaj- és üzemanyag-szükségleteit fedezni, így a közép-amerikai ország már Oroszországot megelőzve a sziget második legnagyobb szállítójává vált a második negyedév során.

A szállítmányok egy része a mexikói állami olajvállalat tankerein érkezik, de több kubai zászló alatt hajózó tanker is rendszeres vendég a mexikói kikötőkben, miután az ország legfontosabb szállítója, a Kubához hasonlóan amerikai szankcióktól sújtott Venezuela egyre kevésbé megbízható forrás.

Fotó: Yamil Lage / AFP

A Reuters adatai szerint mintegy 2 millió hordónyi olaj érkezett Mexikóból Kubába az elmúlt négy hónap során, enyhítve a nyári hónapokban különösen intenzív üzemanyaghiányt a kommunista országban. Mexikó április óta átlagosan napi 13 ezer hordónyi olajat exportált Kubába, ez azonban még mindig kevés, ha figyelembe vesszük, hogy júliusban a szigetre érkező venezuelai olaj mennyisége mindössze napi 55 ezer hordó volt, szemben a 2020-as 80 ezres értékkel.

A San Jose-egyezmény keretében a kilencvenes években mind a két ország Havanna fontos szállítója volt, ám míg Venezuela egy 2000-es kereskedelmi egyezményt követően növelte Kubába tartó exportját, addig Mexikó egyre inkább csak sporadikusan küldött olajat a szigetre, főként humanitárius célból.

Noha a mostani, Mexikóból érkező ellátás hatására 

kevesebb az áramszünet a kommunista országban, finomított termékekből, így például benzinből továbbra is hiánnyal küzd Kuba.