A Rosznyefty orosz olajvállalat vezérigazgatója, Igor Szecsin szombaton késő este Miguel Diaz-Canel kubai elnökkel találkozott. A karib-tengeri ország üzemanyaghiányban szenved, míg Oroszország új vevőket keres az olajszállítmányaira, így a két fél természetes partner lehet – írta a Reuters.

Opening Day of the St Petersburg International Economic Forum 2019
Igor Sechin, chief executive officer of Rosneft PJSC, reacts during a panel session on energy at the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in St. Petersburg, Russia, on Thursday, June 6, 2019. Over the last 21 years, the Forum has become a leading global platform for members of the business community to meet and discuss the key economic issues facing Russia, emerging markets, and the world as a whole. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatója.
Fotó: Getty Images

A kommunista Kuba az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságával küzd, a termelést és a turizmust a koronavírus-járvány visszavetette, az újjáépítést pedig a hatástalan központi tervgazdaság és az 1962 óta tartó amerikai szankciók is nehezítik. A legnagyobb problémát azonban a történelmi üzemanyaghiány jelenti.

Kuba legnagyobb ellátója a Szovjetunió összeomlása óta Venezuela volt, ám az ország gazdaságának a 2016-os összeomlása óta az olajimport folyamatosan csökken, ráadásul tavaly augusztusban a kubai Matanzas kikötőt olajfinomítóstul felperzselő hatalmas tűzvész is tovább rontott az üzemanyag-ellátáson. Ennek következtében Kubában az áramkimaradások gyakoriak és akár nyolc óránál is tovább tartanak, a benzinkutaknál hosszú sorok állnak, a fuvarozás és a tömegközlekedés fenntartása pedig egyre nehezebb.

A kiszolgáltatott ország számára Szecsin érkezése potenciális mentőövet jelenthet, ha meg tudnak egyezni a jövőbeli olajszállítmányokról.

Oroszország februárban 25 ezer tonna búzát adott Kubának „sürgősségi” adományként, amely egy éven belül a második ilyen segélycsomag volt. A két régi szövetséges között több évtized után „felmelegedhet” a kapcsolat, amelynek alapját az olajellátás adhatja.

Az ukrajnai háború miatt nyugati szankciókkal sújtott Oroszország igyekszik világszerte erősebb politikai és kereskedelmi kapcsolatokat kiépíteni a hozzá hasonló pária-államokkal, és papíron egy szövetséget akar építeni az úgynevezett „amerikai hegemónia” ellen. A legfontosabb célja azonban az ország gazdaságát megalapozó olajkereskedelem fenntartása, ehhez pedig minél több új partnert kell találnia, miután fokozatosan kiszorul a nyugati piacokról.

Szecsin egyébként Havannából Venezuelába utazik, hogy az ország korábbi elnöke, Hugo Chávez halálának a tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vegyen részt Caracasban, Raul Castro volt kubai elnök társaságában.