A múlt hónapban további 4 százalékponttal 82 százalékra, azaz 13 éves csúcsra nőtt azoknak az amerikai fogyasztóknak az aránya, akik szerint jelenleg kedvezőtlenek a körülmények lakásvásárlásra, mivel az ingatlanok kínálata továbbra is szűkös, az árak csökkenése pedig megtorpant – derül ki az amerikai Fannie Mae jelzáloghitel-finanszírozó hétfőn publikált felméréséből. Nem mellesleg a Fannie Mae éppen 13 éve kezdte a havi felmérések összeállítását.

A residential real estate sold sign is seen as inflation and interest rates increase October 27, 2022, in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó:  Brendan Smialowski / AFP

A Fed, vagyis az Egyesült Államok központi bankjának kamatemelései miatt megugró jelzáloghitel-kamatok a Reuters szerint elvették az amerikaiak kedvét a lakóingatlanok vásárlásától. Ráadásul a válaszadók 17 százaléka szerint a lakásvásárlás még költségesebbé válik a következő 12 hónapban, ami több mint egy éve a legmagasabb arány.

Ezzel szemben az eladási hajlandóság nem változott, júniushoz hasonlóan a válaszadók 64 százaléka júliusban is azt jelezte, hogy most van itt az ideje az eladásnak.

A felmérés eredménye azonban kedvező elemeket is rejt, mivel a munkaerőpiacba és a jelzáloghitel-kamatlábak később várható csökkenésébe vetett bizalom 66,8 pontra emelte az általános lakásvásárlási hangulatindexet, ami éves szinten 4 százalékpontos, júniushoz képest pedig 0,8 pontos javulás.

Bár a fogyasztók bíznak személyes pénzügyi helyzetük kedvező alakulásában, nem valószínű, hogy a lakáspiaci hangulat felzárkózik a többi gazdasági bizalmi mérőszámhoz, amíg az ingatlanok finanszírozhatósága nem javul érdemben

– mondta Doug Duncan, a Fannie Mae alelnöke.

A Fannie Mae az Egyesült Államok az egyik vezető jelzáloghitel-finanszírozója. Nem ad ugyan közvetlenül kölcsönt a hitelfelvevőknek, ám a bankok által nyújtott jelzáloghitelek megvásárlásával forrást biztosít további hitelnyújtásokra.