Az erdőtűz sújtotta Maui szigetén megnyitották a természeti katasztrófa miatt lezárt fontosabb utakat, és az iskolák is elkezdték a tanévre a felkészülést, miközben Lahaina városának romjai között változatlanul az áldozatok maradványai után kutatnak. Szerdára a történelmi városban pusztító tűzvész megtalált áldozatainak száma 110-re emelkedett, és már 40 kutyás egység kutatott az épületek elszenesedett maradványai között.

Death toll from Maui wildfires rises to 110
Fotó: Kayo Goto / The Yomiuri Shimbun / AFP

Eddig a leégett terület alig harmadát tudták átvizsgálni, miután a nehéz terep és a körülmények miatt lassan tudnak haladni. Még szerdán is csaknem ezer embert tartottak nyilván eltűntként. Az ivóvíz és a levegő egyes területeken továbbra is egészségtelen, az áramszolgáltatást azonban már szinte teljes egészében helyreállították. Az otthonukat elveszített emberek százai hotelekben és turistaszállásokon húzták meg magukat.

A múlt keddi tűzvész okainak vizsgálata arra mutat, hogy a leszakadó, feszültség alatti elektromos vezetékek lobbanthatták lángra a száraz aljnövényzetet, ahonnan a nagy szélben a tűz rendkívül gyorsan terjedt. Vizsgálják az áramszolgáltató felelősségét is abban, hogy miért hagyta feszültség alatt az elektromos hálózatot, amikor erős szélvihar sújtotta a szigetet. Lahaina lakosainak egy csoportja közös pert indított az áramszolgáltató ellen.

A vihart egy közeli hurrikán széllökései okozták, helyenként az óránkénti száz kilométert jóval meghaladó sebességgel.

Azt is vizsgálják, hogy miért nem szólaltak meg a lakosság figyelmeztetésére szolgáló szirénák. Hawaiin 400 szirénából álló hálózat van, közülük 80 Maui szigetén. A vészhelyzetkezelési ügynökség hawaii szóvivője úgy nyilatkozott, hogy adataik szerint senki nem tett kísérletet ezek aktivizálására.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Joe Biden elnök jövő hétfőn a tűz által sújtott területre utazik. Az elnök kedden azt mondta, hogy minden eszközt rendelkezésre bocsátanak az újjáépítéshez. Joe Bident a hét elején éles bírálatok is érték amiatt, hogy nem szólalt meg, és vasárnap, amikor a tengerparti pihenése közben megkérdezték, hogy mit gondol a Hawaiin pusztító tűzről, annyit mondott, hogy nincs kommentár.

Mauin a tűzoltók szerdán még mindig küzdöttek a bozóttüzekkel. A közlések szerint a tengerparti Lahaina település közelében pusztító tüzet 85 százalékban eloltották, miközben a sziget hegyvidéki részén, Kula település közelében még csak a lángok 60 százalékát tudták leküzdeni.

Maui a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete, területe 1883 négyzetkilométer. A tűzvész a sziget kisebb részét érintette, de nagyon tragikus módon, legsúlyosabban Lahaina városát és környékét. A város az egykori Hawaii Királyság fővárosa volt, a történelmi települést a Mauira látogató, évente 2 millió turista túlnyomó többsége felkeresi.