Péntek estére 67-re emelkedett a maui erdőtüzek áldozatainak száma, miközben a kutatócsoportok átfésülték Lahaina parázsló romjait, és a hawaii tisztviselők azt próbálták megállapítani, hogyan terjedt el olyan gyorsan a tűz a történelmi üdülővárosban.

Fotó: AFP

A tüzek az állam történetének legsúlyosabb természeti katasztrófájává váltak, megelőzve azt a szökőárt, amely 1960-ban 61 ember halálát okozta Hawaii nagy szigetén, egy évvel azután, hogy Hawaii csatlakozott az Egyesült Államokhoz – közöte a Reuters.

A Hawaii szigetcsoport főügyésze, Anne Lopez arról adott tájékoztatást, hogy hivatalai 

elkötelezettek amellett, hogy megértsék a tüzek előtt és alatt hozott döntéseket, és hogy az ellenőrzés eredményeit megosszák a nyilvánossággal.

Hawaiin, amelyet a közelmúlt egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtott, többen felkészületlenséggel vádolják a hatóságokat. A tűzvész által gyakorlatilag a földdel egyenlővé tett Lahaina település, Maui turisztikai mekkája és a Hawaii királyság egykori fővárosa több lakosa nyilvánosan megkérdőjelezte a hatóságok válságkezelését.

A tűz esetén megszólalni hivatott szirénákat ugyan nem kapcsolták be, de riasztásokat küldtek a lakosok mobiltelefonjára, és ezeket a riasztásokat a rádióban és a televízióban is közvetítették – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Hawaii válságkezelésért felelős ügynökség szóvivője.

Több amerikai médium szerint a Maui megyei vészhelyzeti üzenetek áttekintése azt mutatja, hogy mire kedd reggel Lahaina közelében észlelték az első lángokat, a hatóságok erőit már lekötötte egy sokkal nagyobb tűz a sziget közepén fekvő Kulában. Három tűzgóc, köztük a Lahaina melletti is, pénteken még mindig aktív volt a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén.

Évekbe és dollármilliárdokba kerül majd újraépíteni Hawaii második legnagyobb szigetét a pusztító erdőtüzek után, amelyek nemcsak emberéleteket követeltek, lakóházakat, vállalkozásokat és pótolhatatlan kulturális műemlékeket pusztítottak el, hanem Maui koronavírus-járványból éppen talpra álló gazdaságát is. 

Az X-re (Twitterre) is feltöltötték azt a videófelvételt, amelyen az látható, hogy az emberek az óceánba ugranak, hogy megmeneküljenek a maui tüzek elől. A tisztviselők augusztus 10-én közölték, hogy több mint ezer ember eltűnt a hawaii Maui-szigeten a folyamatos erdőtüzek közepette, és nem lehet velük kapcsolatba lépni.