Franciaország kedden elkezdi állampolgárainak az evakuálását Nigerből a katonai puccs után. Azt követően, hogy a nigeri hadsereg Abdourahamane Tiani tábornok vezetésével megdöntötte az ország vezetését, tüntetések indultak a fővárosban, Niamey-ban az egykori gyarmati hatalmat jelképező Franciaország ellen.

Luis Vassy, a francia kül- és Európa-ügyi miniszter kabinetjének igazgatója (középen) beszédet tart a nigeri helyzettel kapcsolatban. Franciaország evakuálja állampolgárait az afrikai országból.
Fotó: AFP

A francia külügyminisztérium közölte, hogy 

a francia polgárok mellett más európai állampolgárokat is kihoznak Nigerből. 

Az evakuálás Niamey városból történik légi úton. A francia tárca tájékoztatása szerint a kimenekítést a lehető leggyorsabban véghez viszik az erősödő franciaellenes megmozdulások miatt.

Niamey-ben a puccs óta támadások érték a francia nagykövetséget, valamint lezárták Niger légterét – írta meg a France 24.

Nem sokkal a francia evakuálás híre után az olasz külügyminiszter is bejelentette, hogy külön repülőjáratokat indítanak az olasz állampolgárok kimentésére Nigerből. Az olasz lépés nem evakuálás, az afrikai országban lévő olaszok számára a különjárat csak egy lehetőség, ha a jelenlegi helyzetben inkább elhagynák Nigert.

Nigerben július 26-án Abdourahamane Tiani tábornok vezetésével indult katonai puccs, aminek keretében elfogták az ország megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot. Ez volt a harmadik puccs azóta, hogy Bazoumot megválasztották. Az elnök elfogása után Tiani tábornok az ország vezetőjének kiáltotta ki magát.

Tiani az államhatalom megdöntését a dzsihadista vérontásokkal, az országot átszövő korrupcióval és a gazdasági nehézségekkel indokolta.

A puccs után Franciaország és az egyaránt felfüggesztette a biztonsági együttműködést Nigerrel, valamint a pénzügyi támogatásokat is leállították. Az Egyesült Államok közölte, hogy az országnak szánt segélyek leállítását fontolgatja.

Szijjártó: kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett

Orbán Viktor miniszterelnök az X platformon közzétett bejegyzésében hangsúlyozta: „Mohamed Bazoum elnök oldalán állunk…”

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnap rendkívüli csúcstalálkozót tartott, ahol egy hetet adtak Tianinak arra, hogy visszahelyezze pozíciójába az ország megválasztott elnökét. A közösség erőszakot helyezett kilátásba, ha a tábornok nem teljesíti a követeléseket.

A nigeri puccs vezetői korábban azt hangoztatták, hogy Franciaország katonai beavatkozást tervez az országban, azonban Párizs tagadja ezeket a vádakat. A francia külügyminiszter, Catherine Colonna azt mondta, hogy 

egyetlen prioritásuk az állampolgáraik kimentése Nigerből.