Szretta Tavizin újonnan kinevezett thaiföldi kormányfő az ENSZ Közgyűlésre utazott New Yorkba, de kihasználta az alkalmat, hogy egyeztessen Elon Muskkal, a Tesla vezetőjével az elektromosautó- (EV) piacról.

Thaiföld az EV-gyártáshoz és -vásárláshoz is ad támogatást.
Fotó: BYD Thailand / Facebook

Thaiföld Ázsia negyedik legnagyobb autó-összeszerelő központja, a kormány az elektromos autók és az akkumulátorok gyártásához is támogatást nyújt, valamint adókedvezményeket ad a vásárlóknak is, hogy megőrizze központi szerepét.

„Alig várjuk a további tárgyalásokat” – írta a megbeszélésről a miniszterelnök az X platformon. 

Az egyeztetésen azonban az autóipar mellett szóba került Musk többi vállalata, a SpaceX és azon belül a Starlink is.

A thaiföldi kormány közleménye szerint a videókapcsolaton keresztül lebonyolított tárgyaláson Szretta megerősítette, hogy kész befektetéseket támogatni a meglévő kereteken belül. „A Tesla dicsérte a thaiföldi humán tőkét, amely alkalmas a befektetésre” – idézte a közleményt a Reuters.

Thaiföldön üzemet működtet az autógyártók közül többek között a Toyota és a Honda. Az országban évente mintegy 1,5-2 millió járművet gyártanak, amelyeknek mintegy felét exportálják. Thaiföld azonban Peking segítségével akar az elektromosautó-gyártás regionális központja is lenni.

Thai Prime Minister Srettha Thavisin arrives for his first official cabinet meeting at Government House in Bangkok, Thailand, 13 September 2023. (Photo by Anusak Laowilas/NurPhoto) (Photo by Anusak Laowilas / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az új thaiföldi kormányfő alig várja, hogy tovább egyeztessen Muskkal.
Fotó: Anusak Laowilas / AFP

Az elektromos járművek folyamatosan teret nyernek Délkelet-Ázsiában, ahol a japán autógyártók dominálnak. A Counterpoint Research adatai szerint a második negyedévben a régióban az összes személygépkocsi-eladás 6,4 százalékát tették ki az EV-k, szemben az első negyedévi 3,8 százalékkal.

A regionális EV-eladások mintegy fele Thaiföldről származik, majd Vietnám és Indonézia következik, ahol nagy fölénnyel vezetnek a kínai autógyártók, például a BYD.

A Thaiföldön is népszerű Tesla tavaly indított modelleket a növekvő piacon, de a délkelet-ázsiai eladások csak a Tesla globális forgalmának 1 százalékét teszik ki.