Hétfőn került az olasz kormány elé az a jogszabályjavaslat, amelynek alapján október–december időszakban az állam a gazdaság több szereplőjének enyhítené az energiakiadásait.

Rome,,Italy,-,October,13,,2017:,Montecitorio,Square.,Italian,Parliament.
Áfacsökkentéssel és üzemanyagár-támogatással segítene az olasz kormány.
Fotó: Shutterstock

A javaslat szerint a kormány az utolsó negyedévben 

mintegy 1,1 milliárd euróval támogatná a családokat és a vállalkozásokat az energiaszámláik rendezésében és üzemanyag-vásárlásban 

– tudta meg a Reuters.

Részleteit tekintve a segítség többféle intézkedésen keresztül valósulhat meg. Az egyik ilyen lépés, hogy a kormány az év hátramaradó részében 629 millió euró értékben csökkenti a gázszolgáltatások forgalmi adóját. Ez azt jelenti, hogy ezek áfakulcsa a jelenlegi 10 és 22 százalékpontos mértékről 5 százalékpontra csökken. Az alacsony jövedelmű állampolgárok pedig mintegy százmillió eurót kaphatnak üzemanyagár-támogatás formájában. A csomag másik eleme várhatóan adóamnesztia lesz, ami sorban a 14. lehet, amióta egy éve Giorgia Meloni miniszterelnök hivatalba lépett.

A kabinet a tervezetet hétfő késő délután tárgyalja.

A kormány csütörtöki ülésén az államkincstár éves gazdasági és pénzügyi előrejelzéseit is napirendre veszi. A hírügynökség információi szerint 

Meloni arra készül, hogy megemeli az idei és a jövő évi költségvetési hiánycélokat, miközben csökkenti a GDP-növekedési előrejelzéseket.

A miniszterelnök gazdaságpolitikája erős feszültségeket szült a kormánykoalícióban.

Kényes helyzetben az olasz kormány: nadrágszíjmeghúzás nélkül kellene hiányt csökkentenie

Giorgia Meloni koalíciójának a gazdaság lassulása és az egyre nagyobb költségvetési hiány mellett kell teljesítenie a választási ígéreteit, miközben jövőre akár uniós eljárás is indulhat az állami gazdálkodás miatt.