Éles vita folyik az olasz kormánykoalíción belül az állami tulajdon, többek között a világ legrégebbi bankjának eladása körül. A szembenállást tovább fokozta a hét végén Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, a vállalkozásbarát Forza Italia vezetője, aki a Bloomberg televíziónak adott interjúban úgy vélekedett: a kabinetnek fel kellene gyorsítania a Banca Monte dei Paschi di Sienában lévő részesedése eladását, és a pártja ezt támogatja.

Bilateral Conference on the reconstruction of Ukraine in Rome
A Forza Italia vezetője felgyorsítaná a Monte Paschi eladását.
Fotó: Riccardo De Luca / AFP

Giorgia Meloni kormányának más tagjai azonban ezzel nem értenek egyet. A másik miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini Ligája szerint nem szabad sürgetni a folyamatot.

Nem ez persze az első alkalom, hogy a kormányt alkotó pártok valamiben nem értenek egyet, hiszen Tajani és Salvini összecsapott a bankokra kivetett 40 százalékos extraprofitadó ügyében is, de a belső marakodás eddig nagyrészt zárt ajtók mögött zajlott, nem ilyen nyilvánosan.

Hivatalosan azonban egyelőre maradnak a megfontolt lépéseknél. Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter a hét végén vezető üzletemberek és a kulcstárcák vezetőinek részvételével rendezett cernobbiói konferencián megnyugtatott, hogy nem gyorsítják fel a Monte Paschi eladását, és a bankszektor problémáit a saját tempójukban oldják majd meg, nem hagyják, hogy bárki kívülről diktáljon nekik.

Az EU jövő év végéig adott haladékot Rómának, hogy megszabaduljon a részesedésétől a pénzintézetben.
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Meloni kormánya azért akarja eladni a pénzintézetben lévő részesedését és más állami tulajdont, hogy a tervezett újabb költségvetési kiadásokat hitelek felvétele nélkül tudják finanszírozni. Az ország adóssága ugyanis már márciusban elérte a 143,5 százalékát.

A tervek azonban megkongatták a vészharangot az hatóságainál és a pénzpiacokon is – emlékeztetett a Bloomberg. Az uniós hatóságok 2024 végéig adtak haladékot a kormánynak arra, hogy csökkentse tulajdonrészét a bankban. Meloninak pedig valahonnan 

pénzt kell előteremtenie a választási kampányban tett ígéretei megvalósítására, mert az olasz gazdaság a vártnál lassabban fog nőni. 

A GDP a második negyedévben zsugorodott, és úgy tűnik, hogy a kormány nem tudja tartani az idén a GDP 4,5, jövőre 3,7 százalékát kitevő hiánycélt sem.

A feszültség pedig tovább nő a Forza Italia és a Liga között a jövő évi európai parlamenti választások előtt, mert mindketten abban reménykednek, hogy erősíthetik a szavazóbázisukat.

Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter nem hagyja sürgetni magát.
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Amiben viszont a legtöbb olasz párt egyetért, az Olaszország kiszállása a kínai Egy övezet, egy út programból, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tajani az interjúban úgy fogalmazott, hogy az egyezmény „a múltban hozott döntés volt”, és bárhogyan határoznak is a jövőről, „az nem Kína elleni üzenet lesz”.

Tajani jelenleg Pekingben tárgyal, ahol előkészíti a kilépést, de úgy, hogy közben megpróbálja elkerülni a szakítást is a világ második legnagyobb gazdaságával. Valamikor a következő hónapokban követi majd őt Meloni is, a szakítás ugyanis igen érzékeny kérdés, Kína olaszországi nagykövete már figyelmeztetett, hogy „negatív következményei lesznek” Róma számára, ha felmondja az egyezményt. A kormánynak az év végéig van ideje dönteni a kérdésben.