Csehország 24 darab F–35-ös vadászrepülőgép megvásárlásáról döntött. A gépeket 106 milliárd koronáért szerzik be.

F-35,Stealth,Fighter,Plane,(flight,,Formation,,Flyby,,Landing,,Take,Off,
Fotó: Shutterstock

A cseh miniszterelnök Petr Fiala közölte, hogy az amerikai vadászgépek a Gripeneket váltják a hadseregben, amiket 2027-ig bérel Prága. Fiala leszögezte, hogy az F–35-ösök évtizedekig szolgálják majd a cseh légierőt.

A csehek 2029-ben kapják meg az első darabokat az ötödik generációs Lockheed Martin F–35A Lightning II vadászgépekből – írta meg a Novinky.cz. A gépeket a legmodernebb Block 4-es változatban szállítja le az Egyesült Államok. Az utolsó darabok 2035-ig érkeznek meg Prágába. Fiala közölte, hogy a beszerzést a védelmi minisztérium költségvetéséből finanszírozzák.

A repülőgépek képességeit és élettartamukat összevetve az árukkal látszik, hogy ennél jobb megoldás nem lett volna a Cseh Köztársaság hadseregének fejlesztésére

– írta Fiala egy X-bejegyzésben.

Késik az F–35-ösök szállítása, zuhannak a Lockheed részvényei

Pedig a legfejlettebb vadászgép fontos része a Lockheed Martin üzletének.

A cseh védelmi miniszter, Jana Cernochova elmondta, hogy az F–35-ösök 2069-ig szolgálják majd a hadseregüket. Hozzátette, hogy a 106 milliárdos beszerzés mellett 44 milliárdba kerül majd az üzemeltetésük. Az árban benne vannak az olyan felszerelések, mint  levegő-levegő és a föld-levegő rakéták, a legénység és a biztosítás is.

A cseh hadsereg vezérkari főnöke, Karel Rehka nagyon bátornak minősítette a kormány döntését. Hozzátette, hogy a beszerzés megfelel a hadsereg ajánlásainak. Azt is elmondta, hogy az F–35-ös gépek a Gripenek mellett az L–159-es vadászgépeket is leváltják majd.