A Lockheed Martin a korábban jelzettnél kevesebb F–35-ös vadászgépet szállíthat le és csúszik a repülőgép legújabb, Technology Refresh 3 (TR–3) változata is – közölte szerdán az amerikai fegyvergyártó.

Az éves szállítások az F–35-ösökből így csak a 97-et érhetik el, szemben a korábbi, 120 darabos tervekkel. A vadászgépek a Lockheed eladásainak 27 százalékát, repülőgépeladásainak 66 százalékát tették ki 2022-ben, köszönhetően annak, hogy fegyvervásárlásait fokozó országok sora rendelt a repülőből – idézi fel a Reuters.

San Francisco Fleet Week 2022
SAN FRANCISCO, CA - OCTOBER 7: An F-35 fighter jet flies over the sky during the Fleet Week in San Francisco, California, United States on October 7, 2022. (Photo by Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint az első TR–3-as vadászgépet jövő április és június között adhatja át a vállalat, noha korábban még idei szállításról volt szó. A Pentagon szintén jelezte, hogy elhalasztják a gépek átvételét, így gépenként 7 millió dollár kifizetését is.

A vállalat már júliusban meglebegtette, hogy a szoftverintegráció kérdése miatt csúszás lehet a TR–3 szállításokban. A 2024-es forgalom is nagyban függ attól, hogy mikor sikerül az első ilyen típusú gépet átadniuk. A Lockheed azt is elmondta, hogy évi 156-ot gyártanak a vadászgépből és ezen addig sem változtatnak, amíg a TR–3 szoftverének fejlesztésével és tesztelésével nem végeznek.

A Lockheed részvényei magyar idő szerint este 7-re több mint 4 százalékos esést szenvedtek el.