A legfontosabb termelő országokat sújtó szárazság miatt rekordszintre emelkedett az olívaolaj világpiaci ára, az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptemberben elérte a 8900 dollárt tonnánként. Az átlagár pedig már augusztusban 130 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és a tárca szerint „nincs jele a javulásnak”. (Egy dollár 358,8 forint.)

Fresh,Olive,Oil,Flowing,In,The,Bin,After,Processing,At,The
Olyan drága lett az olívaolaj, hogy Spanyolországban már lopják is.
Fotó: Shutterstock

Spanyolország a világ legnagyobb termelője, az országban hónapokig tartott a súlyos szárazság, és a helyzetet tovább rontotta, hogy ez volt történetének harmadik legforróbb nyara, az átlaghőmérséklet a meteorológiai szolgálat szerint az elmúlt három hónapban 1,3 Celsius-fokkal magasabb volt a megszokottnál.

A Mintec holland árupiaci adatelemző szerint a spanyol olívaolaj-termelés az idei szezonban 610 ezer tonna körüli mennyiségre esett vissza – ez 

minimum több mint ötvenszázalékos zuhanás a szokásos 1,3-1,5 millió tonnához képest.

Ez megfelel az Európai Bizottság márciusi becslésének.

A helyzetet tovább rontja, hogy hasonlóan kedvezőtlen volt az időjárás más jelentős európai olívaolaj-termelő országokban, köztük Olaszországban és Görögországban is – hangsúlyozta a CNBC-nek Kyle Holland, a Mintec olajos magvakkal és növényi olajokkal foglalkozó elemzője.

Görögország és Olaszország a második és harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő a Nemzetközi Olívaolaj-tanács szerint. Ez egy olyan kormányközi szervezet, amelynek tagjai a világ olívaolaj-termelésének több mint 98 százalékát adják.

Az idei szüret kezdetére teljesen kifogyhatnak az olívaolaj-tartalékok.
Fotó: Jorge Guerrero / AFP

A spanyolországi Andalúziában szeptemberben kilónként 8,45 euróra kúszott az olívaolaj ára, amihez hasonló szintet még sosem ért el, és ami 111 százalékos drágulás egy év alatt. (Egy euró 383,6 forint.) A „folyékony arany” olyan értékes lett, hogy egyre többet lopnak belőle. Helyi sajtójelentések szerint ötvenezer liter olívaolaj tűnt el augusztus 30-án hajnalban a Marin Serrano El Lagar nevű, családi tulajdonban lévő olajmalomból; az ellopott termék értéke meghaladja a 420 ezer eurót. Nem sokkal korábban a terravernei malomból loptak el hatezer üveg extraszűz olívaolajat ötvenezer euró értékben.

A drágulásnak pedig még messze nincs vége. A Mintec figyelmeztetett, hogy 

ha a szárazság miatt tovább apadnak az olívaolaj-készletek, akkor októberre, az új szüret kezdetére ki is fogyhatnak.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szintén jelentős termelő Törökország a globális árnövekedés miatt november 1-jéig felfüggesztette az olívaolaj tartályos exportját.