Sok európai gazdaságnak rendkívüli szárazsággal kellett megküzdenie tavaly nyáron: 

2023 júliusában Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália egyes részein többször is 40 Celsius-fok fölé szökött a hőmérséklet. A tikkasztó hőség és az erős szelek miatt pedig Európa-szerte erdőtüzek pusztítottak.

Olive grove near Murlo inTuscany, Italy
Fotó: Robert Harding via AFP

Az  Európai Szárazságmegfigyelő Intézet szerint augusztus elejére a rekkenő hőség és a csapadékhiány az területének csaknem kétharmadát aszályba taszította, 

Magyarországon is az egyik legforróbb nyár volt a tavalyi, de az extrém forróság az olívaolaj-termelőket sújtotta leginkább. 

A Nemzetközi Olívatanács adatai szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, tavaly a világ kínálatának több mint kétötödét adta, de Görögország, Olaszország és Portugália szintén a jelentős termelők közé tartozik. A fogyasztók már most is többet fizetnek az olívaolajért, a kiskereskedelmi árak az Európai Unióban 14 százalékkal nőttek tavaly júliusig, az árak azonban tovább emelkedtek a következő hónapokban is.  

Andalúzia, Spanyolország legdélibb régiója, a világ olívaolajának körülbelül egyharmadát adja, a térségben pedig már megszokottá vált, hogy 40 Celsius-fok fölé megy az átlaghőmérséklet.

A tavalyi termésnek körülbelül 20 százaléka elpusztult. A térségben megtermelt olajat üvegeként nagyjából 3,7 euróért árulták (mostani áron 1500 forintért), a növekedés 30 százalékos a 2021-e s árakhoz képest.

„Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből válogatni” – közölte az Igazioliva Bolt, amely olívaolaj-kereskedelemmel foglalkozik. A vállalkozás szerint 17 éves működésük eddigi legnehezebb éve 2023 lesz, mert a mediterrán térségben tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás húsz éve nem látott rekordalacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. 

Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik

– közölte a magyar cég.  

Letarolja a déli államokat a hőhullám – pusztít az aszály és a tűz

A brutális hőhullámok, a csapadékhiány és az erős szelek miatt Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban és Görögországban is erdőtüzek pusztítanak, Olaszországban pedig évtizedek óta nem látott aszály tizedeli a termést.