Németországban felvetődött, hogy függesszék fel Lengyelország uniós tagságát, miután sajtóhírek szerint több százezer munkavállalási vízumot adtak ki csalárd módon. Gunnar Beck német európai parlamenti (EP) képviselő egy írásbeli beadványában arra ösztökéli az Európai Bizottságot (EB), hogy fontolja meg Lengyelország vizsgálatának lehetőségét az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke alapján, amely egyébként azt tartalmazza, miként zárható ki az adott tagállam az EU-ból.

AfD European election meeting
 Szelektív lehet Gunnar Beck hallása, a németországi visszaélések nem jutnak tudomására. Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a sajtóértesülések szerint mintegy 250 ezer vízumot adtak el egyenként ezer euróért a lengyel konzulátusokon világszerte, különösen Afrikában és Ázsiában.  Piotr Wawrzykot a botrány napvilágra kerülése után menesztették a lengyel külügyminiszter-helyettesi posztról, hét másik személyt, köztük asszisztensét pedig vesztegetéssel vádolják – mutat rá a bizottságnak írt levelében Gunnar Beck. A képviselő szerint Lengyelország csalárd vízumrendszere az EU elleni hibrid támadásnak is tekinthető.

Különös a német képviselő felháborodása, miután éppen a napokban borult a bili Németországban is, hiszen kiderült, hogy egy nagy húsipari holding olyan ukránokat foglalkoztatott, akiknek hamisították a papírjaikat, és diákként közvetítették őket a céghez. A holdig érdekkörébe tartozó társaság szállított egyébként szallmonellás húst hazánkba is. Sajtóhírek szerint másfél évig csempésztek be külföldi munkavállalókat hamis okmányokkal Németországba, és elsősorban vágóhidakon helyezték el őket.

Kedden Nancy Faeser német belügyminiszter ideiglenes ellenőrzést jelent be Németország lengyelországi és csehországi határain a menedékkérők beáramlásának megfékezésére. A német vezetőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy fellépjenek a növekvő számú menedékkérő ellen, akik közül sokan most lépik át Lengyelország és Csehország határait.