A tavalyi évben ismét Svájc volt a leginnovatívabb ország a világon, maga mögé utasítva az Egyesült Államokat és Svédországot – olvasható az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) szerdán közölt legfrissebb tanulmányában.

A vizsgált 132 ország közötti sorrendet 80 szempont – többek között befektetés, oktatás, kutatásokra fordított finanszírozás, online termékek fejlesztése – alapján állapították meg. Az innováció terén több fejlődő ország, például India, Indonézia, Pakisztán, Üzbegisztán és Brazília is jól teljesített, míg a lista végére Burundi, Irak és Guinea került. Magyarország a 35. helyen szerepel a listán.

Sunset,Over,Bern,Switzerland,-,Aerial,View,By,Drone
Bern látképe.
Fotó: Shuttertsock

A lista első húsz helyén továbbra is főként európai országokat találhatunk – emelte ki Sacha Wunsch-Vincent, a WIPO munkatársa, hozzátéve, hogy azok nem veszítenek erejükből.

Azonban a tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a kockázti tőkebefektetések elapadása számos ország innovációs erejére negatívan hathat. A szervezet közleménye szerint tavaly 40 százalékkal, az idei első félévben pedig további 47 százalékkal csökkent a kockázati tőkebefektetések értéke az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka Daren Tang, a WIPO főigazgatója szerint a kamatlábak emelkedése, míg Wunsch-Vincent úgy fogalmazott, hogy:

Ez az olcsó pénz vége.