Jórészt kiegyensúlyozott a Fitch Ratings globális szuverén osztályzati portfóliójában szereplő államadósok idei minősítési mérlege – derül ki a nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban bemutatott éves szektorelemzéséből. A helyzetértékelés szerint 2023 eddigi szakaszában a Fitch tizenhárom államadós minősítését javította, tizenegy szuverén besorolást leminősített.

London-,October,,2018:,Fitch,Ratings,Exterior,Logo,In,Canary,Wharf,
Fotó: Shutterstock

A felminősítés lehetőségére utaló pozitív, illetve a leminősítés megnövekedett valószínűségét jelző negatív osztályzati kilátások nettó egyenlege mínusz 1-re javult: a cég jelenleg tizennégy államadós-besorolásra negatív, tizenhárom szuverén minősítésre pozitív kilátást tart érvényben. A Fitch az idén tizenöt államadós-osztályzat kilátását javította pozitívra, tíz szuverén besorolásra adott negatív kilátást. A hitelminősítő hangsúlyozza: az újonnan megadott pozitív kilátások aránya 

2014 óta először magasabb a feltörekvő gazdaságokban, mint a magasan fejlett ipari térségben.

A koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és az energiasokk jellemezte elmúlt három év után az államadós-besorolások volatilitása az idén már enyhült, és jelenleg a hosszú távra számolt átlag alatt jár – áll a Fitch Ratings londoni szektorelemzésében. A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a negatív kilátású államadós-besorolások sokkal nagyobb szuverén adósságtömeget érintenek, mint a pozitív kilátással ellátott minősítések.

A kimutatás szerint a Fitch osztályzati portfólióján belül jelenleg 5000 milliárd dollárnyi szuverén adósságállomány besorolására van érvényben negatív kilátás, miközben 600 milliárd dollár államadósság osztályzatának kilátása pozitív. A Fitch Ratings szerint e jelentős egyensúlyi eltolódás elsődleges oka az, hogy a negatív kilátású osztályzati kategóriában jelen van két magasan eladósodott gazdaság, Belgium és Nagy-Britannia.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint a nettó brit nominális államadósság augusztusban 2600 milliárd font (3200 milliárd dollár) közelében járt; ez az éves brit hazai össztermék (GDP) 98,8 százalékával egyenlő. Az ONS hangsúlyozta, hogy legutóbb az 1960-as évek elején volt ilyen magas a GDP-arányos brit államadósság-ráta.

Szlovákiára szigorú takarékossági program vár

A szeptember 30-i előrehozott választás után felálló új kormánynak az elkövetkező négy évben rendkívül szigorú takarékossági programot kell végrehajtania. A konszolidációs program volumene minimálisan el kell hogy érje a bruttó hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, bár a tényleg hatékony stabilizációs program esetében 5 százalékról, abszolút számokban kifejezve mintegy 6 milliárd euróról kell beszélnünk.